Κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, δείχνει η κυβέρνηση εν όψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, την ώρα που η γείτονα δέχεται πλέον οξύτατη κριτική από τις ΗΠΑ για την αντι-συμμαχική συμπεριφορά της στο ΝΑΤΟ. Διάλογο με την Ελλάδα «άνευ προϋποθέσεων» ζητεί η Άγκυρα μετά την απόσυρση του Oruc Reis, καταλογίζοντας όμως «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε Αθήνα και Λευκωσία

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ευρωπαϊκή σύνοδο για τα ευρω-τουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε χθες τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Στις συζητήσεις των δύο πολιτικών τέθηκαν και ζητήματα διμερούς συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα άλλη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στις συνομιλίες συμμετείχαν και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Σλοβακίας Ίγκορ Μάτοβιτς. Στόχος του πρωθυπουργού αλλά και συνολικά της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι να καταδειχθεί ότι η Τουρκία αψήφησε τις προειδοποιήσεις του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή μονομερών και παραβατικών ενεργειών και πλέον θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις, ανεξάρτητα από την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα πριν από μερικά εικοσιτετράωρα.

«Χωρίς προϋποθέσεις»

Η Τουρκία, πάντως, προχώρησε χθες σε νέα όψιμη έκκληση σε διάλογο επιμένοντας, όμως αυτός να διεξαχθεί εφ’ όλης της ύλης. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σημείωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα δίχως προϋποθέσεις. «Είχαμε συμφωνήσει με την Ελλάδα για την έναρξη διερευνητικών επαφών» ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος και καταλόγισε στην Αθήνα «προσχηματική» αποχώρηση από τις συζητήσεις με αφορμή τις έρευνες του Oruc Reis. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει δημόσια μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες.

Η νατοϊκή συνοχή

Πάντως, χθες, η Τουρκία δέχτηκε σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο φέρεται να χαρακτήρισε «προκλητική» τη δράση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι η απόκτηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία αποτελεί «δώρο» ενός νατοϊκού μέλους στη Ρωσία και καταλόγισε στην Άγκυρα ότι υπονομεύει τη συνοχή της Συμμαχίας. Η επισήμανση του κ. Πομπέο προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας και συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος καταλόγισε στις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις» της Αθήνας και της Λευκωσίας και ότι στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιτέθηκε και στο Παρίσι λέγοντας ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας», ενώ αντίθετα υπογράμμισε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο «τίμιο διαμεσολαβητή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ανέκρουσε δε τις αναφορές περί «μαξιμαλιστικών θέσεων», σχολιάζοντας ότι αν η συμπεριφορά με βάση το διεθνές δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")