Μεγάλη Ζήτηση έχουν οι Μικροί Βιολογικοί Καθαρισμοί σε Περιοχές χωρίς Αποχέτευση

Ο κ. Γιώργος Σηφάκης έχει σπίτι στο Καπανδρίτι και το ζήτημα της κατανάλωσης νερού ελάχιστα τον απασχολεί. Τη λύση την έδωσε ο βιολογικός καθαρισμός τον οποίο έχει εγκαταστήσει εδώ και δύο χρόνια αντί να χρησιμοποιήσει συμβατικό βόθρο.
Του Μάνου Χαραλαμπάκη
Πεμ, 10 Ιανουαρίου 2008 - 05:59

Ο κ. Γιώργος Σηφάκης έχει σπίτι στο Καπανδρίτι και το ζήτημα της κατανάλωσης νερού ελάχιστα τον απασχολεί. Τη λύση την έδωσε ο βιολογικός καθαρισμός τον οποίο έχει εγκαταστήσει εδώ και δύο χρόνια αντί να χρησιμοποιήσει συμβατικό βόθρο.


Τα λύματα από το μπάνιο, την κουζίνα, το πλυντήριο δεν πάνε χαμένα. «Με αυτό το νερό ποτίζαμε το καλοκαίρι τις δύο πορτοκαλιές που έχουμε φυτέψει. Και χάρη στο ίδιο νερό, μία γωνιά του οικοπέδου έχει γίνει καταπράσινη, όπως βλέπετε» λέει στα «ΝΕΑ».


Ο μίνι βιολογικός καθαρισμός- κατασκευάστηκε λόγω ανάγκης, αφού η περιοχή δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο- έχει τοποθετηθεί στο υπόγειο του σπιτιού. Αρχικά τα λύματα συγκεντρώνονται σε μία υπόγεια δεξαμενή στο οικόπεδο και έπειτα με σωληνώσεις οδηγούνται στο υπόγειο. Η εγκατάσταση κόστισε περίπου 10.000 ευρώ.


Μέχρι στιγμής, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα στην τετραμελή οικογένεια του κ. Σηφάκη. «Το νερό βγαίνει καθαρό. Και δεν έχει οσμές. Κάνουμε μεγάλη οικονομία στο νερό. Και βέβαια, δεν μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, καθώς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε χλώριο και άλλα επικίνδυνα καθαριστικά», τονίζουν. Τη λύση του μίνι (αυτόνομου) βιολογικού καθαρισμού επιλέγουν όλο και περισσότεροι πολίτες που μένουν σε περιοχές οι οποίες ακόμη δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο, σε νησιά και χωριά. Νερό για πότισμα όμως δίνουν και οι κανονικοί βιολογικοί καθαρισμοί.


Την τελευταία πενταετία παρατηρείται αύξηση κατά 10%- 20% στις πωλήσεις μικρών βιολογικών καθαρισμών τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Σκούρας, υπεύθυνος εταιρείας στο Περιστέρι που ασχολείται με πωλήσεις παρόμοιων συστημάτων. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, μεγάλη ζήτηση παρατηρείται σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική που δεν διαθέτει αποχετευτικό δίκτυο και οι πολίτες θέλουν να απαλλαχθούν από τους περιβαλλοντικά επικίνδυνους βόθρους. Οι περισσότεροι οικιακοί βιολογικοί καθαρισμοί τοποθετούνται σε υπόγεια, γκαράζ ή αποθήκες σπιτιών και κοστίζουν από 3.000 έως 15.000 ευρώ. Το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα κήπων και για την καθαριότητα του σπιτιού. Εκτιμάται ότι επιτυγχάνεται μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 30%.


Δώδεκα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού, καλαμποκιού, ρυζιού στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης αρδεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι με νερό από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ). Τα 160.000 κυβικά μέτρα νερού που έδιναν κάθε μέρα οι εγκαταστάσεις βοήθησαν στην εξοικονόμηση νερού, αφού την περσινή καλοκαιρινή περίοδο το πρόβλημα της ξηρασίας ήταν έντονο, αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο χημικός κ. Αθανάσιος Σουπίλας από την εταιρεία.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr