Μιλώντας στο energia.gr για το θέμα, ο κ. Γιάννης Αληγιζάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), είπε πως σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ο κλάδος μια τέτοια εξέλιξη: «Πρόκειται για μια νέα φορολόγηση ενός κλάδου που έχει ήδη υπερφορολογηθεί τα τελευταία χρόνια. Θεωρούμε ότι δεν είναι λογικό.»
Απαντώντας, ακόμη, σε ερώτησή μας για το ποιές θεωρεί πως μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από τη θέσπιση του τέλους στον κλάδο, είπε πως αναμένει ότι η αύξηση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης θα δημιουργήσει ένα μικρό θέμα στην ανταγωνιστικότητα των επαγγελματιών του κλάδου των μεταφορών, έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών, επειδή αυξάνει το μεταφορικό κόστος τους. «Ενδεχομένως να μην ανατρέπει ουσιαστικά τα σχέδιά μας, αλλά δεν θεωρούμε πως είναι και μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.»
Τέλος, σχολιάζοντας τη διασύνδεση των λύσεων που προωθεί το ΥΠΕΝ για τον ΕΛΑΠΕ, με την αγορά καυσίμων υποστήριξε: «Επιβάλλονται μέτρα που επιβαρύνουν την αγορά των καυσίμων. Επομένως, από ένα θέμα που αφορά στην κατανομή των υποχρεώσεων μεταξύ Παραγωγών-Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, μετατρέπεται σε πρόβλημα που αφορά στην αγορά των καυσίμων. Έχουμε αρκετά προβλήματα από μόνοι μας για να μας προσθέτουν ένα ακόμη.»
Εν τω μεταξύ, εν εξάλλω τελούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων που έλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποκατάσταση της ευρωστίας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν για να προκαλέσουν τον αφανισμό τους.
Από χθες, όταν και ανακοινώθηκαν και επισήμως τα δεδομένα της νέας ημέρας που ξημερώνει για την αγορά ΑΠΕ, με την επιβολή της έκτακτης ειδικής εισφοράς σε όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που λειτουργούσαν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2015, και η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό 6% επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο του τρέχοντος έτους, 2020, τη θέσπιση ρυθμίσεων που είχαν ήδη εξαγγελθεί για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που εξαιρούνταν έως σήμερα από ανταγωνιστικές διαδικασίες, (τουτέστιν για ιδιωτικά έργα μικρότερα των 500 kW, και για έργα μικρότερα του 1 1MW για τις Ενεργειακές Κοινότητες), καθώς και για τα έργα ΑΠΕ που υπάγονται στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, οι ενώσεις των παραγωγών ΑΠΕ βρίσκονται σε αναβρασμό.
Κατηγορούν το Υπουργείο ότι με τις ενέργειές του, το καλοκαίρι του 2019, κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, να μετατρέψει το πλεονασματικό ταμείο του ΕΛΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, σε ελλειμματικό, όταν αποφάσισε να μειώσει κατά 25% το ΕΤΜΕΑΡ, ώστε να θεραπεύσει τα σοβαρά προβλήματα της ΔΕΗ, καθώς το κατέβαλε και για τους λογαριασμούς ρεύματος που δεν εισέπραττε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά προκύπτει ότι ο ΕΛΑΠΕ από σωρευτικό πλεόνασμα 178 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, εμφανιζόταν ελλειμματικός κατά 280 εκατ ευρώ τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η αναδρομική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (από τις αρχές του 2019) επέφερε οικονομική αιμορραγία 400 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία.
«Όλα αυτά γίνονται για το χατήρι της ΔΕΗ», υποστηρίζουν στο energia.gr πηγές της αγοράς και προσθέτουν: «Δεν υπάρχει μέλλον, ιδιαίτερα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, και καμία συζήτηση για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες.»
Τέλος, αναφορικά με το Τarget Μodel και τα προβλήματα με τις υψηλές τιμές στην εξισρρόποηση, για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους συνομίλησε το energia.gr., επικρατεί η εντύπωση πώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έως τώρα, κάθε άλλο συνάδει με τις δεσμεύσεις του ΥΠΕΝ για την εξασφάλιση φθηνής ενέργειας στους τελικούς χρήστες, δηλαδή, στους καταναλωτές, αφού, τα τιμολόγια στη Μέση Τάση έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν ανοδικές τάσεις, ενώ στην Χαμηλή, αρκετοί προμηθευτές ξεκίνησαν να αναπροσαρμόζουν τις ρήτρες, ώστε να συμπεριλάβουν σε αυτές τα αυξημένα κόστη που προκύπτουν από τη λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρισμού.
Και μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να σπεύδει να διατρανώσει, σε κάθε ευκαιρία, πως το Υπουργείο «δεν θα μείνει απαθές», στην αλόγιστη άνοδο των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος και πως προτίτεια να λάβει μέτρα, αφήνοντας να διαφανεί ότι σκοπεύει να έλθει σε συννενόηση με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, όμως μια τέτοια υπόσχεση προσκρούει σε ένα πρόβλημα: Ως ευρωπαϊκό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί από όλες τις χώρες-μέλη τη; Ε.Ε. και μόλις εσχάτως από την Ελλάδα, το οιοδήποτε πρόβλημα δημιουργείται από την εφαρμογή του, όπως η άνοδος των τιμών στην εξισρρόπηση, δεν επιδέχεται διορθωτικές παρεμβάσεις.
Υπ’ αυτή την έννοια πιο πιθανό μοιάζει να είναι θέμα χρόνου το πότε οι αυξήσεις που προκύπτουν θα περάσουν και στα τιμολόγια λιανικής, παρά η άποψη ότι θα βρεθεί τρόπος να αποσυμφορηθούν οι τιμές, έστω και προσωρινά, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, εξέλιξη που θα δυσχεράνει τις προσπάθειες που καταβάλει ο κ. Χατζηδάκης προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των υψηλών τιμών του ρεύματος στη νέα αγορά του Τarget Μodel.
Ο κ. Χατζηδάκης καλεί την αγορά να παραμείνει ψύχραιμη και διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην «εκτραχυνθεί» περαιτέρω η κατάσταση. Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επικρατήσει και η λογική των πραγμάτων και να μην αφεθούν ορισμένοι «παίκτες» της αγοράς να εκμεταλλεύονται ορισμένες προβλέψεις των κανονισμών λειτουργίας του Target Model προκειμένου να πιέζουν ανοδικά τις τιμές.