Σε συμβιβασμό κατέληξαν χθες ο ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μια μετριοπαθή χαλάρωση των υφιστάμενων ορίων στην ημερήσια παραγωγή της τάξεως των 500.000 βαρελιών για τον Ιανουάριο, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια γενική και μακροπρόθεσμη πολιτική για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές του Reuters από τη διήμερη διαδικτυακή συνάντηση που ολοκληρώθηκε χθες αφού είχε διακοπεί μετά τις άκαρπες διαβουλεύσεις της Δευτέρας

Προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει αρκετά λόγω της πανδημικής κρίσης, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε πως θα μειώσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 7,2 εκατ. βαρέλια από τον Ιανουάριο από το υφιστάμενο πλαφόν των 7,7 εκατ. βαρελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία, το Ιράκ, η Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήθελαν να αυξήσουν περισσότερο την προσφορά μέσα στο 2021. Αντί αυτού, όμως, ο ΟΠΕΚ+ θα συσκέπτεται κάθε μήνα μετά τον Ιανουάριο, ενώ οι μηνιαίες αυξήσεις στην ημερήσια παραγωγή μάλλον δεν θα ξεπερνούν τα 500.000 βαρέλια. Λόγω της μεγάλης πτώσης στη ζήτηση πετρελαίου από τους νέους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις μετακινήσεις για την ανάσχεση της εξάπλωσης των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η πλειονότητα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών έτεινε στη διατήρηση των υπαρχόντων ορίων στην ημερήσια παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, επικρατεί αισιοδοξία για μια επιτάχυνση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς αναμένεται μέσα στο 2021 η ευρεία κυκλοφορία των εμβολίων που ανακοινώθηκαν μόλις έναν μήνα πριν. Συν τοις άλλοις, η Ασία και ειδικότερα η Κίνα βρίσκονται ήδη σε τροχιά ανάκαμψης.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")