Ο όρος "ενεργειακή μετάβαση" χρησιμοποιείται για να καταδείξει τη μετάβαση από τη χρήση πετρελαίου προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Γνωρίζουν όμως οι Έλληνες από πού προήλθε ο συγκεκριμένος όρος και ποιών το αφήγημα εξυπηρετεί η χρήση του; Ο όρος ενεργειακή μετάβαση, στα γερμανικά "Energie-Wende", πρωτοεμφανίστηκε το 1980 σε βιβλίο, το οποίο έγραψαν στελέχη του Γερμανικού Oικολογικού Ινστιτούτου "Öko-Institut"

Τίτλος του βιβλίου: "Ενεργειακή μετάβαση, ανάπτυξη και ευημερία χωρίς πετρέλαιο και ουράνιο".

Το "Energie-Wende" των Γερμανών Οικολόγων του 1980 αποτελεί τον ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ. Σε αυτόν τον όρο στηρίχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης για να επιβάλλει, εν μέσω διψήφιας οικονομικής ύφεσης, το χαράτσι των 0,03 ευρώ/λίτρο πετρελαίου κίνησης, με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στις τιμές των αγαθών και στα αγροτικά προϊόντα. Διαπιστώνεται το παράδοξο όπου από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την κατάργηση χαρατσίων, όπως της Εισφοράς Αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών, από την άλλη πλευρά ο κ. Χατζηδάκης επιβάλλει νέο χαράτσι!

Η γερμανο-οικολογική ενεργειακή μετάβαση προωθήθηκε σταδιακά στην ΕΕ, αλλά το ατύχημα της Φουκουσίμα ενίσχυσε την εφαρμογή του. Η καγκελάριος Μέρκελ κέρδισε δύο εκλογές στηρίζοντας την πυρηνική ενέργεια. Μετά την έκρηξη της Φουκουσίμα έκανε στροφή 180 μοιρών και στράφηκε αποκλειστικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η διαρροή της ραδιενέργειας προκλήθηκε από την έκρηξη στο εργοστάσιο. Αν δεν συνέβαινε η έκρηξη, δεν θα υπήρχε διαρροή ραδιενέργειας. Όμως η γενεσιουργός αιτία της έκρηξης στη Φουκουσίμα ήταν η διαρροή υδρογόνου.

Το 2007 η ΕΕ δημοσίευσε τον "Χάρτη πορείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον 21ο αιώνα και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος". Ο Χάρτης άνοιξε το δρόμο για μια ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία εγκρίθηκε το 2009. Η τελευταία έθεσε υποχρεωτικό στόχο 20% για το μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών στην τελική κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ, έως το 2020. Σήμερα τα περισσότερα κράτη της ΕΕ υπολείπονται του στόχου. Ο βασικός υποστηρικτής, η Γερμανία, της υιοθέτησης του στόχου 20% για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απέτυχε όπως και η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Λεφτά υπάρχουν για την "πράσινη" ενέργεια!

Πώς επιδρά όμως η πανδημία του κορονοϊού στην ενεργειακή μετάβαση; Οι στόχοι που θέτει η ΕΕ εκφράζονται ως η αναλογία που χρησιμοποιείται μεταξύ των Ανανεώσιμων Πηγών και της συνολικής ενέργειας. Λόγω της οικονομικής ύφεσης του κορονοϊού, η συνολική ζήτηση ενέργειας στην ΕΕ έχει μειωθεί, οπότε το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών έχει αυξηθεί αναλόγως. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές, αντιπροσωπεύει το 22% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας. Στην πραγματικότητα, για την ΕΕ το άθροισμα της διαλειπούσας "πράσινης" ενέργειας αντιπροσωπεύει μόνο το 2,5% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας.

(η συνέχεια στο slpress.gr)