«Ραντεβού τον Μάρτιο» για Πιθανές Αυστηρότερες Κυρώσεις Κατά της Τουρκίας Προβλέπει το Προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

«Ραντεβού τον Μάρτιο» για Πιθανές Αυστηρότερες Κυρώσεις Κατά της Τουρκίας Προβλέπει το Προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής
energia.gr
Τετ, 9 Δεκεμβρίου 2020 - 19:17

Στη συμπερίληψη επιπλέον περισσότερων ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας που υπάρχει ήδη από το 2019 αναμένεται να περιοριστεί το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο 10 και μεθαύριο  11 Δεκεμβρίου, με την πιθανότητα αυστηροποίησης να μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2021

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι στόχος του προσχεδίου είναι «να καθυστερήσει τα αντίποινα», αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς προβλέπει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προετοιμάσουν «επιλογές για το πώς θα προχωρήσουν» για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει κυρώσεις κατά περισσότερων ατόμων και εταιρειών από την Τουρκία που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το προσχέδιο. 

Εάν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα προχωρήσουν σε «προσθήκη ονοµάτων», με βάση τον κατάλογο κυρώσεων που υπάρχει ήδη από το 2019 και «εάν χρειαστεί, θα εργαστούν για την επέκταση» του πεδίου εφαρμογής, σύμφωνα με το προσχέδιο. 

Τέτοιες κυρώσεις θα ήταν μεταξύ των πιο συντηρητικών μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι δεσμεύτηκαν τον Οκτώβριο να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα» για να πιέσουν την Τουρκία να σταματήσει την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις για το δισέλιδο κείμενο στα συμπεράσματα της Συνόδου συνεχίζονται, με την Ελλάδα και την Κύπρο να θεωρούν ότι οι σχεδιαζόμενες κυρώσεις δεν επαρκούν. «Χαιρετίζουμε τις επιπλέον καταχωρίσεις», δήλωσε στο Reuters ένας Κύπριος διπλωμάτης, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «θα θέλαμε να δούμε προετοιμασίες για στοχευμένα τομεακά μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, εάν η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αλλάξει».

Αναφορικά με τις πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, το προσχέδιο επισημαίνει ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα ζητήματα με τις ΗΠΑ», κάτι που, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους σημαίνει ότι η Ένωση αναγνωρίζει τις ελπίδες για στενότερους δεσμούς εξωτερικής πολιτικής με την Ουάσινγκτον μετά τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται αναλάβει τα καθήκοντά του.