Μητσοτάκης: Ζήτημα Αξιοπιστίας για την ΕΕ η Λήψη Αποφάσεων για Κυρώσεις στην Τουρκία σε Αυτή τη Σύνοδο Κορυφής

Μητσοτάκης: Ζήτημα Αξιοπιστίας για την ΕΕ η Λήψη Αποφάσεων για Κυρώσεις στην Τουρκία σε Αυτή τη Σύνοδο Κορυφής
energia.gr
Πεμ, 10 Δεκεμβρίου 2020 - 15:21

Ζήτημα αξιοπιστίας για την ίδια την ΕΕ είναι η λήψη απόφασης για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Καθώς, όπως αναφέρουν από χθες δημοσιογραφικές πληροφορίες που θέλουν την κυρώσεις να μετατίθενται για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου (βλ. εδώ), ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο ήταν ομόφωνη η απόφαση για λήψη αποφάσεων σε «αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου», σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά

Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”».

Από τις 2 το μεσημέρι, που ξεκίνησε η Σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, ως αντίδραση στις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αν. Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, προβλέπει ότι η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προετοιμάσουν «επιλογές για το πώς θα προχωρήσουμε» για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο.

Οι σχετικές πληροφορίες έχουν ήδη προκαλέσει δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία, καθώς βρίσκονται σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει η ΕΕ προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο.