Την αισιοδοξία του ότι θα περάσουν τις «εξετάσεις» της Κομισιόν οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από το νέο ΕΣΠΑ, εξέφρασε χθες ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», αλλά και στη Βουλή κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την απολιγνιτοποίηση

Το ΥΠΕΝ, μάλιστα, έχει καταθέσει αιτήματα για εντάξεις διαφόρων έργων, αξίας 3,99 δισ. ευρώ, ενώ για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων έχει ζητήσει άλλα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έχει γίνει αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων για δανειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το σχετικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα ενισχυθεί την περίοδο 2021-2026 με 6,2 δισ. ευρώ που θα διατεθούν σε επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση, μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ήδη υπάρχουν θετικές ειδήσεις από τις Βρυξέλλες, γιατί στο προσχέδιο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ προβλέπεται ήδη αύξηση της έντασης των ενισχύσεων. Εμείς προφανώς θα παλέψουμε για ακόμα μεγαλύτερες ενισχύσεις, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό», τόνισε στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, ενώ στο συνέδριο του «Economist» περιέγραψε 11 πρωτοβουλίες του υπουργείου, που όπως είπε έχουν όλες αναπτυξιακό παρονομαστή με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απολιγνιτοποίηση στόχος είναι να προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ποσό περί τα 300 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση εδαφών στις λιγνιτικές περιοχές. Όπως ανέφερε στη Βουλή, μάλιστα, μια σειρά από σχέδια είναι σε καλό δρόμο, όπως η συμφωνία ΔΕΗ - RWE για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία. «Βρίσκεται σε τελικό στάδιο», είπε και πρόσθεσε: «Ήδη έχουν αρχίσει στο πεδίο οι εργασίες για το φωτοβολταϊκό πάρκο των 206 MW που κατασκευάζει στην Κοζάνη η Juwi για λογαριασμό των ΕΛΠΕ».

Σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων για δανειοδοτήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το σχετικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών αφορά ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ιδιαίτερα καινοτόμες τεχνολογίες, όπως υβριδικές μονάδες και μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, για τις οποίες στόχος είναι να δημιουργηθεί από το υπουργείο το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο τους επόμενους μήνες.

Επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (διασυνδέσεις Κρήτης, νησιών) με 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για την ενίσχυση, δε, σχετικών υποδομών και στήριξη της καινοτομίας στην ηλεκτροκίνηση έχει υποβληθεί αίτημα για 400 εκατ. ευρώ με στόχο ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό. Παράλληλα, αυξημένη έμφαση δίνεται στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» για το οποίο συνολικά το υπουργείο έχει ζητήσει το μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Για το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ με τους έξυπνους μετρητές, το υπουργείο έχει αιτηθεί δάνειο ύψους 850 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ για την εκπόνηση Χωροταξικών και Πολεοδομικών Σχεδίων έχει κατατεθεί αίτημα 350 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με άλλες δράσεις του υπουργείου έχουν προταθεί μια σειρά από έργα, όπως:

* Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων: 360 εκατ. ευρώ.

* Διαχείριση αποβλήτων: 660 εκατ. ευρώ, στα οποία θα έρθουν να προστεθούν περίπου 500 εκατ. ιδιωτικών επενδύσεων.

* Ανάδειξη της βιοποικιλότητας: 160 εκατ. ευρώ.

* Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων: 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα αντληθούν και πρόσθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")