Μητσοτάκης: «Οι Κυρώσεις Δεν Είναι Αυτοσκοπός – Η Απειλή Καλύτερο Εργαλείο για να Αλλάξει Συμπεριφορά η Τουρκία» (Video)

Μητσοτάκης: «Οι Κυρώσεις Δεν Είναι Αυτοσκοπός – Η Απειλή Καλύτερο Εργαλείο για να Αλλάξει Συμπεριφορά η Τουρκία» (Video)
energia.gr
Παρ, 11 Δεκεμβρίου 2020 - 16:24

«Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή όμως είναι το καλύτερο εργαλείο για να αλλάξει συμπεριφορά» η Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα παρθούν και άλλες αποφάσεις τον Μάρτιο μην έχετε καμία αμφιβολία. Η πίεση να λειτουργήσει τη γειτονική χώρα ότι είναι προς όφελός της να αλλάξει συμπεριφορά, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

Όπως υπογράμμισε, «η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Τώρα αυτό το βήμα συνιστά την πιο ισχυρή προειδοποίηση, για να αλλάξει η Άγκυρα συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας υπήρξε σαφής».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, «δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Ευρώπης, να είναι η Άγκυρα ένας εχθρικός γείτονας. Εάν επιμείνει όμως, θα υπάρχουν κυρώσεις. Υπάρχουν στον ορίζοντα κι άλλες που θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο. Άρα, η φιλοσοφία από τον Οκτώβριο εξακολουθεί να ισχύει. Η Τουρκία είναι που πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά και να αντιληφθεί πως αυτό έχει κόστος για την ίδια. Έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς και την προσπάθεια που πάντα γίνεται στα Συμβούλια είναι ενωμένη και στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο. Η Ευρώπη είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητοστάκης, «η διπλωματία είναι μια μάχη διαρκείας και δεν κρίνεται σε μια στιγμή. Η Ελλάδα έχει με αυτοπεποίθηση χτίσει ένα μέτωπο συμμαχιών που μας επιτρέπει να διεκδικούμε με πειθώ τα δίκαια αιτήματά μας».

 

Σχετικά με το ζήτημα του εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, τόνισε ότι αποτελεί ένα ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να τοποθετηθεί το Συμβούλιο και αφορά περισσότερο τις διμερείς σχέσεις των κρατών-μελών. «Το έθεσα μετ’ επιτάσεως και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας, καθώς, από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων υπονομεύουν την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι υπάρχει ειδική αναφορά στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, όπου, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «αποτυπώνεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα εκείνη από την πλευρά της να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών, ώστε να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο και να μην εργαλειοποιείται η ανθρώπινη ζωή για τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Άγκυρας».