Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – Απορρίπτει και την Απόφαση “Χάδι” ο Τσαβούσογλου

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι – Απορρίπτει και την Απόφαση “Χάδι” ο Τσαβούσογλου
του Βαγγέλη Σαρακινού
Παρ, 11 Δεκεμβρίου 2020 - 19:34

Διάχυτη είναι η ικανοποίηση του τουρκικού Τύπου για την απόφαση “χάδι” που έλαβαν οι Βρυξέλλες για την Τουρκία, την οποία απορρίπτει ήδη ο Τσαβούσογλου. Με εκτενείς αναφορές, τα περισσότερα δημοσιεύματα του  τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι η Ελλάδα «δεν πήρε αυτό που ήθελε» και φεύγει “με άδεια χέρια”. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς

Το βασικό σημείο που προβάλουν οι τουρκικές εφημερίδες είναι ότι στη Σύνοδο Κορυφής δεν ελήφθη απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία. Ένα ζήτημα που σέρνεται από το καλοκαίρι και αναβάλλεται συνεχώς, με υπαιτιότητα κυρίως της Μέρκελ, η οποία κάθε φορά επικαλείται ένα διαφορετικό πρόσχημα.


Δεν βγήκε απόφαση για κυρώσεις στην Τουρκία είναι ο βασικός τίτλος σχεδόν όλων των τουρκικών εφημερίδων, με την ελεγχόμενη από τον  Ερντογάν “Γενί Σαφάκ” να κάνει ένα βήμα παραπάνω, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα φεύγει από τις Βρυξέλλες «με άδεια χέρια». Από την πλευρά της  εφημερίδα “Καράρ” σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στον Μπάιντεν, εστιάζοντας στο γεγονός ότι αναμένουν να δουν πρώτα την αμερικανική στάση απέναντι στην Άγκυρα.

 
Απορρίπτει ο Τσαβούσογλου 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει πάντως ακόμα και αυτή την απόφαση της ΕΕ, η οποία απλώς ανεβάζει φραστικά τον τόνο έναντι της Τουρκίας και διευρύνει τον κατάλογο των προσώπων και των εταιριών στα οποία θα επιβληθούν περιοριστικά μέτρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην ανακοίνωσή του, με περίσσιο θράσος το υπουργείο του Τσαβούσογλου κατηγορεί εκ νέου την ΕΕ για «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση (!) και την καλεί να ενεργεί ως έντιμος διαμεσολαβητής στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο.

(η συνέχεια στο slpress.gr)