Η εταιρεία κατέθεσε επί της ουσίας τη μοναδική πρόταση στον διαγωνισμό

Στα 15,1 εκατ. ευρώ φέρεται να ανέρχεται η προσφορά της Pyletech Shipyards, εταιρείας συμφερόντων του Θεόφιλου Πριόβολου, για την αγορά της έκτασης των 350 στρεμμάτων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι μία εκ των συνολικά δύο, οι οποίες υποβλήθηκαν την Παρασκευή, στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Μετά το τέλος της διαδικασίας η Pyletech παρείχε σειρά διευκρινίσεων για το ακριβές περιεχόμενο της αξιοποίησης των εκτάσεων των Ναυπηγείων. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αποσαφήνισε τα εξής: 

  • Η πωλούμενη από τον εκκαθαριστή έκταση είναι 350 στρεμμάτων δηλαδή περίπου το 50% του ενιαίου πρώην ναυπηγείου. Η υπόλοιπη έκταση ανήκει στην ΕΤΑΔ και διατίθεται σε νέο διαγωνισμό.
  • Ήδη έχουν ήδη πωληθεί από τον εκκαθαριστή της Εταιρείας Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε διάφορους αγοραστές 116 στρέμματα των πρώην ναυπηγείων έναντι 4,1 εκατ. ευρώ.
  • Το ναυπηγείο διαθέτει μόνο μια δεξαμενή ναυπήγησης (την Νο. 4, κατασκευής της δεκαετίας του 1960). 
  • Οι δύο πλωτές δεξαμενές που διέθετε το πρώην ναυπηγείο πουλήθηκαν πριν δύο χρόνια από τον εκκαθαριστή για παλιοσίδερα (σκράπ). 
  • Η ανυψωτική εγκατάσταση υποβρυχίων και μικρών σκαφών (Ship Lift) δεν περιλαμβάνεται στην πώληση και θα ενοικιάζεται στον νέο ιδιοκτήτη –μαζί με τον αιγιαλό– έναντι 400.000 ευρώ τον χρόνο.
  • Η δεξαμενή Νο. 5 δεν περιλαμβάνεται σ’ αυτόν το διαγωνισμό, καθώς ανήκει στην ΕΤΑΔ και θα διατεθεί σε νέο διαγωνισμό.
  • Με την πώληση, η Ελλάδα θα απαλλαγεί από το πρόστιμο των 7,2 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης, το οποίο της έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από το 2012, τα εν λόγω πρόστιμα αθροιστικά ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλλει αίτημα μείωσης του προστίμου κατά 50%, χωρίς ωστόσο να καταστεί αποδεκτό από την Κομισιόν. Το πρόστιμο αφορά την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς τα ναυπηγεία, λόγω παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε. 

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο ειδικός διαχειριστής έλαβε δύο οικονομικές προσφορές, μία από την Pyletech Shipyards και μία από την Οnex Shipyads, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα. 

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")