Πάνω Από 280 Άτομα Παρακολούθησαν Ζωντανά την Πρώτη Ψηφιακή Συζήτηση Ανάμεσα σε Όλες τις Ενεργειακές Κοινότητες της Ελλάδας (Video)

Πάνω Από 280 Άτομα Παρακολούθησαν Ζωντανά την Πρώτη Ψηφιακή Συζήτηση Ανάμεσα σε Όλες τις Ενεργειακές Κοινότητες της Ελλάδας (Video)
energia.gr
Σαβ, 12 Δεκεμβρίου 2020 - 13:40

Το INZEB (στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου CONGREGATE και του H2020 έργου POWERPOOR) και η ELECTRA Εnergy Cooperative (στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου EUCENA) διοργάνωσαν την πρώτη ψηφιακή συνάντηση και συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις ενεργειακές κοινότητες της Ελλάδας και την οποία παρακολούθησαν ζωντανά για πάνω από τρεις ώρες περισσότερο από 280 άτομα

Ειδικότερα, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, στις 14.30 πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό εργαστήριο «Οι Ενεργειακές Κοινότητες μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις» με την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. 

Στον πρώτο θεματικό κύκλο της διαδικτυακής συζήτησης παρουσιάστηκαν οι στόχοι και το πλαίσιο του εργαστηρίου. Ακόμη δόθηκε έμφαση στο γεγονός πως το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτέλεσε το πρώτο Energy Democracy Dialogue. Η πρωτοβουλία Energy Democracy Dialogues είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου ειδικοί σε θέματα ενέργειας, πολιτικοί, επιχειρήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και πολίτες συναντιούνται και συζητούν για το κρίσιμο ζήτημα της Ενεργειακής Δημοκρατίας. Οι κύριοι στόχοι των Διαλόγων είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων ως αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης καθώς και η επιρροή στο πλαίσιο της ανάπτυξης και εφαρμογής της ενεργειακής ατζέντας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Στην συνέχεια πήραν το λόγο εκπρόσωποι Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) απ’ όλη την Ελλάδα με στόχο να παρουσιάσουν τον τρόπο δημιουργίας τους, το όραμα τους, τους στόχους αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Οι ΕΚΟΙΝ που συμμετείχαν στην εκδήλωση προέρχονταν από την ύπαιθρο, από νησιά καθώς επίσης κάποιες από αυτές δραστηριοποιούνταν σε αστικό περιβάλλον. Εκτός από τον τομέα δραστηριοποίησης, υπήρχε επίσης ποικιλία ως προς το μέγεθος, τη δυναμική αλλά και ως προς την παλαιότητα των ΕΚΟΙΝ που συμμετείχαν.

Στη ροή της συζήτησης συνέβαλλαν σημαντικά οι προσκεκλημένοι ειδικοί στο χώρο των ΕΚΟΙΝ. Ενδεικτικά συμμετείχαν οι: Αντωνία Πρόκα και Σταυρούλα Παππά (RESCOOP – Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών), Παναγιώτης Κορκολής (Financial expert, ENA institute), Τάκης Γρηγορίου (Ελληνικό γραφείο Greenpeace),  Αγάπη Τσαμπάζη (Ίδρυμα Heinrich Boll), Αναστάσιος Πολιτίδης, (Msc Κ.Α.Λ.Ο.), Μάγια Ανδρέου (Community Energy River), Τάκης Κτενίδης (ΠΑ.Δ.Α), Δημήτρης Τσαλέμης (ΥΠΕΝ), Στέλιος Ψωμάς (Σύμβουλος Σ.Ε.Φ.) και Miriam Rodriguez Ruiz (ELECTRA Energy Cooperative).

Συμπερασματικά, τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν σε αυτή την πρώτη διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΚΟΙΝ, των ειδικών αλλά και μέσα από τα σχόλια και τις ερωτήσεις των 270 περίπου συμμετεχόντων του κοινού ήταν τα εξής:

  • Τρόποι χρηματοδότησης ΕΚΟΙΝ και ανάγκη ύπαρξης χρηματοδοτικών εργαλείων
  • Το μοντέλο του (εικονικού) net metering, πως λειτουργεί και ποιο θα ήταν το ιδανικό
  • Ανισορροπία ως προς την εκπροσώπηση ανδρών – γυναικών στις ΕΚΟΙΝ, ανάγκη για περισσότερη γυναικεία εκπροσώπηση και εξάλειψης οποιασδήποτε φυλετικής διάκρισης

Έτσι αυτή η καρποφόρα διαδικτυακή συζήτηση όχι μόνο έδωσε το βήμα στις ΕΚΟΙΝ να ακουστούν και να παρουσιαστούν αναδεικνύοντας τις προκλήσεις καθώς και τα σχέδια του μέλλοντος, αλλά ταυτόχρονα έθεσε τις βάσεις, και αποτέλεσε τροφή για τη διοργάνωση επόμενων συναφών δράσεων και συζητήσεων.

 Η μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.