Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο turnaround story της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα όταν η επιχείρηση ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο του έτους αυξημένη κερδοφορία για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, η οποία οδηγεί στην επίτευξη του στόχου για ετήσια λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 850-900 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο business plan που ανακοινώθηκε στη συνέχεια, οι οικονομικοί στόχοι για το 2023 είναι για έσοδα 4 δισ. ευρώ, EBITDA 1,1 δισ. ευρώ, επενδυτικές δαπάνες 1,1 δισ. ευρώ και δείκτη μόχλευσης 3,5.


Όπως εξηγούν πηγές της διοίκησης της εταιρείας, για να ολοκληρωθεί το turnaround story της επιχείρησης θα χρειαστούν ακόμη ένα έως δύο χρόνια. Ένας χαρακτηριστικός δείκτης στον οποίο δίνει έμφαση η διοίκηση αφορά στο hedging ratio της επιχείρησης το οποίο για μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις του εξωτερικού κυμαίνεται στο 80%. Η ΔΕΗ θα ξεκινήσει το 2021 με hedging ratio 35 με 40%, άρα απέχει μακριά από το να μπορεί να πει ότι δεν έχει ακόμη ρίσκο. Για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα ελέγχου της δραστηριότητάς της θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εταιρεία ότι έχει διασφαλίσει για το 2021 ότι η λειτουργική της κερδοφορία θα κινηθεί τουλάχιστον στα επίπεδα των 650-750 εκατ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο. Αυτά τα επίπεδα θεωρούνται σημαντικά καθώς παρέχουν στην εταιρεία τη δυνατότητα και τις χρηματοροές για να καλυφθεί το equity των μεγάλων επενδύσεων που ήδη έχει ξεκινήσει η εταιρεία και οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση για το μετασχηματισμό της επιχείρησης. "Αυτό είναι κάτι που δεν ήταν δεδομένο πέρυσι και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Δεν σημαίνει ακόμη ότι η ΔΕΗ θα βγάλει λεφτά, αλλά ότι θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υλοποιήσει τις επενδύσεις της. Και αυτό μας φέρνει σε πλεονεκτική θέση", αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο για την πορεία της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα αφορά την πώληση του 49% της θυγατρικής εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ΔΕΔΔΗΕ. Το market test ξεκίνησε από τον σύμβουλο της επιχείρησης, την Goldman Sachs, και ήδη καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον που προδιαγράφει ότι θα εμφανιστεί ικανός αριθμός ενδιαφερομένων στην πρόσκληση που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Σημαντικό για τον διαγωνισμό είναι ότι βγήκε το Wacc, δηλαδή η ρυθμιζόμενη απόδοση κεφαλαίων, η οποία καθορίστηκε από τη ΡΑΕ στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη 4ετία. Αυτό δίνει την αναγκαία ορατότητα που απαιτείται ώστε οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να υπολογίσουν την αξία της εταιρείας και να διαμορφώσουν ανάλογα τις προσφορές τους. Εκτιμάται ότι στον διαγωνισμό θα εμφανιστούν τουλάχιστον 6 με 7 ενδιαφερόμενοι, είτε εταιρείες διαχείρισης δικτύων ή ακόμη και funds που αναζητούν επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια όπως είναι οι εταιρείες δικτύων που έχουν διασφαλισμένες υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις βασικοί πυλώνες του business plan που παρουσιάστηκε στην επενδυτική κοινότητα προ ημερών είναι η αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ, η πλήρης ψηφιοποίηση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και η επανατοποθέτηση της εμπορικής δραστηριότητας με επίκεντρο τον πελάτη. Η εταιρεία θα προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα την απολιγνιτοποίηση, με ταυτόχρονη σημαντική αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, θα περιορίσει τις πωλήσεις της στο retail, θα ενισχύσει τη ρυθμιζόμενη περιουσιακή της βάση στη διανομή, ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και διανομή. Τέλος η εταιρεία σκοπεύει να εισέλθει σε δύο νέους τομείς, την ηλεκτροκίνηση αλλά και τα telecoms, υλοποιώντας επενδύσεις για εγκατάσταση σημείων φόρτισης αλλά και για δημιουργία δικτύου οπτικών ινών στο υφιστάμενο δίκτυο διανομής.

 (από capital.gr)