Τα διατάγματα αυτά εντάσσονται στη νέα πολιτική του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και σηματοδοτούν στροφή 180 μοιρών έναντι της πολιτικής του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιχείρησε να μεγιστοποιήσει την παραγωγή πετρελαίου, αερίου και άνθρακα της χώρας, καταργώντας ρυθμίσεις και χαλαρώνοντας τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.
Χθες ξεκίνησε την πρώτη του μέρα ως υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους παγκόσμιους εταίρους της χώρας του και να δείξει στον κόσμο ότι η Αμερική μπορεί να ηγηθεί, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση των δημοκρατιών και άλλα σύνθετα ζητήματα.
Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Στο λόμπι του κτηρίου του υπουργείου Εξωτερικών ένα πλήθος εργαζόμενων, περιορισμένο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, καλωσόρισε χειροκροτώντας τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος υπήρξε ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
«Ο κόσμος μάς παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας. Θέλουν να δουν αν θα ηγηθούμε με τη δύναμη του παραδείγματός μας […] και αν θα δώσουμε προτεραιότητα στη διπλωματία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας» είπε.
Ως προκλήσεις ανέφερε την πανδημία Covid-19, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομία, τις απειλές κατά της δημοκρατίας, τους αγώνες για φυλετική δικαιοσύνη και τους κινδύνους για την ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα που θέτουν αντίπαλες και ανταγωνιστικές δυνάμεις. Δεν απάντησε ωστόσο σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ποια μέρη του κόσμου θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα. Ο Μπλίνκεν είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο με συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
(από την εφημερίδα"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")