Μητσοτάκης: Απαιτείται η Άμεση Ολοκλήρωση και Λειτουργία του Υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας

Μητσοτάκης: Απαιτείται η Άμεση Ολοκλήρωση και Λειτουργία του Υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας
energia.gr
Σαβ, 30 Ιανουαρίου 2021 - 15:39

Θα προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο ομιλίας του σε εκδήλωση για την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα Ε65 η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη σημασία της καθαρής ενέργειας στην εποχή που αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου:

«Θεωρώ αδιανόητο το ελληνικό δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτή τη στιγμή ημιτελή. Έχω δώσει την κατεύθυνση στο Υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ να επικαιροποιηθεί αμέσως η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο. Σε μία εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μία εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο, το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια, να ολοκληρωθεί αυτοτελώς», σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Το έργο θα συνεισφέρει παραπάνω από 160 MW  σταθερής ενέργειας στο σύστημα, θα έχει σημαντική αντιπλημμυρική, θα αποφέρει σημαντική αντιπλημμυρική βοήθεια σε όλη τη λεκάνη απορροής και, όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, ενδεχομένως να δημιουργήσει, όπως έχει γίνει στη Λίμνη Πλαστήρα, «ένα νέο πόλο επίσκεψης σε μία περιοχή, η οποία για τους πιο πολλούς από εμάς τουλάχιστον είναι παντελώς άγνωστη».

Τέλος, επισήμανε ότι το φράγμα της Μεσοχώρας αποτελεί το πρώτο βήμα είναι αναγκαία όχι κατ’ ανάγκη την ικανή συνθήκη για να επανεξετασθεί το έργο της μερικής μεταφοράς υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου, είναι ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα, με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».