«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Σε 20 Λεπτά Έκλεισε η Πλατφόρμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Με Χρονοκαθυστέρηση η Υποβολή των Αιτήσεων

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Σε 20 Λεπτά Έκλεισε η Πλατφόρμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Με Χρονοκαθυστέρηση η Υποβολή των Αιτήσεων
energia.gr
Δευ, 1 Φεβρουαρίου 2021 - 17:12

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» συνεχίστηκε σήμερα με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πλατφόρμα άνοιξε στις 10 π.μ. και έκλεισε στις 10.20. Υποβλήθηκαν 7.922 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 3.611, δεσμεύοντας ποσό 77,17 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση ανά εγκριθείσα αίτηση ανήλθε σε 21.370 ευρώ.  Υπενθυμίζεται ότι σε μόλις 20 λεπτά έκλεισε η πλατφόρμα του προγράμματος και στις περισσότερες περιοχές, όπως π. χ. για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την περασμένη Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, οπότε υποβλήθηκαν συνολικά 5.268 αιτήσεις. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει μία σειρά αντιδράσεων από όλους τους εμπλεκομένους, ενώ το energia.gr με δημοσκόπηση (βλ. εδώ) που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα καλεί το κοινό να διατυπώσει τη δική του άποψη.

Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ με τη συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολοκληρώθηκε για μεμονωμένες κατοικίες και συνεχίζεται την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2021, με το άνοιγμα της πλατφόρμας για Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Το υπουργείο υπενθυμίζει στους ενδιαφερομένους ότι στον οδηγό του προγράμματος αναφέρεται ρητώς ότι «οι αιτούντες φέρουν την ευθύνη της εμπρόθεσμης, πλήρους, ορθής και αληθούς συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης καθώς και της ανάρτησης των ορθών δικαιολογητικών». Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται καθώς και των δικαιολογητικών που αναρτώνται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες για το πρόγραμμα κυρώσεις, επισημαίνει το υπουργείο και ξεκαθαρίζει ότι «η μη ορθή καταχώριση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων».

Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το ΥΠΕΝ, ως απάντηση στις αντιδράσεις κοινού και μηχανικών, θέσπισε χρονοκαθυστέρηση πέντε λεπτών στην υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στην πλατφόρμα του προγράμματος.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε τεχνικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις της πλατφόρμας ώστε να καταστεί ομαλότερη η ροή των αιτήσεων. Η κυριότερη όλων είναι η δυνατότητα της υποβολής αιτήσεων στο σύστημα να μπορεί να γίνει αφού περάσουν πέντε λεπτά από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία συμπλήρωσης των στοιχείων. Ουσιαστικά με το χρονόμετρο των πέντε λεπτών ανά αίτηση που καθιερώνει το υπουργείο για το άνοιγμα της πλατφόρμας, επιδιώκεται να περιοριστούν οι μηχανισμοί αυτόματης και μαζικής υποβολής των αιτήσεων που καταγράφηκαν στο προηγούμενο χρονικό διάστημα από μεγάλα τεχνικά γραφεία σε βάρος των υπόλοιπων συμμετεχόντων.