Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 4,69 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα σε 22 δήμους της Αττικής, στους οποίους σημειώνεται χαμηλή διείσδυση του φυσικού αερίου, ενώ η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήματος ένταξης είναι μέχρι και τις 28 Μαΐου 2021. Μέχρι και τις 9 Φεβρουαρίου, στην ΕΔΑ Αττικής, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της δράσης, είχαν υποβληθεί 350 αιτήσεις, και παρά τις δυσκολίες λόγω της συγκυρίας της πανδημίας αναμένεται οι αιτήσεις να φτάσουν τις 2.000, που είναι και ο στόχος που έχει τεθεί.
Αναφορικά με το πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι εξυπηρετεί την επίτευξη βασικών στόχων της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, ειδικότερα με τη μείωση των εκπομπών ρύπων των νοικοκυριών, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης, καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και της ενεργειακής απομόνωσης.
Το πρόγραμμα επιχορηγεί από 65% έως 100% του ανώτατου επιλέξιμου προυπολογισμού της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, ενώ οι δυνητικοί δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
- Να έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας της επιλέξιμης κατοικίας.
- Να μην έχουν συνάψει (τα ίδια ή συγκύριοι) σύμβαση σύνδεσης φυσικού αερίου με την ΕΔΑ Αττικής, για την κατοικία που αιτούνται επιχορήγηση, μέχρι τις 08 Οκτωβρίου 2020 (δηλαδή να μην υπάρχει σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης στις 07/10/2020).
- Να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια
Ειδικότερα, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανά κατοικία καθορίζεται από την κατηγορία εγκατεστημένης ισχύος λέβητα και κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 21.500 ευρώ, ενώ το ποσοστό επιχορήγησης ξεκινά από 65% για ωφελούμενους με ατομικό εισόδημα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 30.000 ευρώ, και φτάνει στο 100% για τους δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.
Ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος η ΕΔΑ Αττικής έχει αναλάβει την υποδοχή και τον έλεγχο των αιτήσεων, την πιστοποίηση και την καταβολή της επιχορήγησης στους δικαιούχους, καθώς και την ολοκληρωμένη ενημέρωση των δυνητικών ωφελούμενων. Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα παρέχονται μέσω του διαδικτυακού κόμβου που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της https://www.edaattikis.gr/gr/house/cost-offers/financing-espa.
Μάλιστα, για εξατομικευμένη ενημέρωση και διευκρινίσεις οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν στο email Info_Epixorigisi@edaattikis.gr. έως την καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων, στις 28 Μαΐου 2021.
Η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποτέλεσε κεντρικό σημείο της συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρου Χατζηγιάννη.
Από την πλευρά της Πολιτείας, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας εξήρε τη συμβολή της ΕΔΑ Αττικής στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ τόνισε ότι «η πορεία και τα αποτελέσματα της ΕΔΑ Αττικής είναι απόδειξη της συντονισμένης δουλειάς που γίνεται μεταξύ Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, ώστε η χώρα μας να πετύχει τους κρίσιμους ενεργειακούς στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της ΕΔΑ Αττικής για την εξάλειψη του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας σε δεκάδες δήμους της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, καθώς και στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και τη μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.»
Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «η ΕΔΑ Αττικής, ως φορέας υλοποίησης του προγράμματος, διευκολύνει καθημερινά την ένταξη των ωφελούμενων σε ένα πρόγραμμα ιδιαίτερης σημασίας για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Αττικής και μέσω αυτής, της χώρας μας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που συμβάλλουμε στην υλοποίηση μιας πολιτικής παροχής κινήτρων στους πολίτες που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργειακή μετάβαση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και γι΄ αυτό εργαζόμαστε καθημερινά σε πλήρη εναρμόνιση με το Υπουργείο Ενέργειας.»
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε και στα τηλέφωνα επικοινωνίας 213-0882000 / 11322.