το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει ηλεκτρικά φορτία 1000 ΜW μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων 500 kV DC συνολικού μήκους περίπου 1,200 χλμ που θα ενώνουν το Ισραήλ με την Κύπρο (330 χλμ) και την Κύπρο με την Κρήτη (880 χλμ).
Με την ολοκλήρωση της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και Κρήτης το 2023 που ήδη υλοποιείται από τον ΑΔΜΗΕ - με την μικρή μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης να έχει ήδη ολοκληρωθεί και να ευρίσκεται σε φάση ηλέκτρισης- η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, που από τεχνικής πλευράς είναι και το πλέον απαιτητικό σκέλος, (λχ πόντιση καλωδίων σε βάθος 3000μ) θα εξελίσσεται παράλληλα με στόχο την λειτουργία της την ίδια περίοδο.
Χωρίς να έχει πολυδιαφημισθεί το EuroΑsia Interconnector σε συνδυασμό με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο υπό εξέλιξη έργο ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικού κόστους που ξεπερνά τα € 3,5 δισεκ.
Με το ΕurAsia Interconnector ήδη από το 2016 να έχει εξασφαλίσει Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχοντας ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI),σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά ενεργειακά έργα σε Κύπρο και Ισραήλ αφού η λειτουργία του θα θέσει τέρμα στην ενεργειακή απομόνωση της Μεγαλονήσσου.
Η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και η διασύνδεση της με το ενεργειακά ισχυρό Ισραήλ υπήρξε εξ´ άλλου από την αρχή η στόχευση της ΕΕ που επέτρεψε την υψηλή οικονομική υποστήριξη του έργου.
Σήμερα, στην Λευκωσία σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή Μνημονίου
Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Παρόντες θα είναι η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου (εδώ), ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάνιτς ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το ανωτέρω Μνημόνιο, όπως σχολιάζουν διπλωματικοί κύκλοι της Λευκωσίας, ενέχει την σημασία και θεωρείται ισοδύναμο με διακρατική συμφωνία, και άρα έχει και το ανάλογο πολιτικό βάρος.
Σε κάθε περίπτωση, το Μνημόνιο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ως προς την δυνατότητα των συμβαλλομένων μερών να προχωρούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειακών έργων με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο ότι την επόμενη ημέρα (9/3) η Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ θα μεταβούν μαζί στο Κάιρο της Αιγύπτου προκειμένου να συμμετάσχουν στην πρώτη επίσημη συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum που συγκαλείται μετά την υπογραφή του καταστατικού του από όλες τις συμμετέχουσες χώρες. (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτος, Ιταλία και Παλαιστίνη).