Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά την Τουρκία, μετά και τις κινήσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό αλλά και αμερικανικό επίπεδο. Η ελληνική πλευρά «διαβάζει» με ικανοποίηση τα γεγονότα και αναμένει με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις που θα επιχειρήσει να κάνει η Άγκυρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτιμάται θετικά το

 

ότι μετά και τη Σύνοδο Κορυφής οι σχέσεις με την Άγκυρα δεν αποτελούν πια ελληνική υπόθεση, αλλά ευρωπαϊκό θέμα. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη σημασία για τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται πως έχει η επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχει υπάρξει ανάλογη επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο).

Κρίσιμος μήνας ο Απρίλιος

Ο Απρίλιος θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, καθώς θα φανεί το κατά πόσο η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιδιώξει έναν ουσιαστικό διάλογο. Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις από τη γειτονική χώρα, στις 14 του μήνα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επίσης εκκρεμεί η τρίτη κατά σειρά συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που ξεκίνησαν φέτος έπειτα από ένα πενταετές «πάγωμα».

Στο τέλος του Απριλίου οι «προβολείς» στρέφονται στη Γενεύη και στην Άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, με τα τουρκικά σχέδια για δύο κράτη να μην έχουν υποστηρικτές (κατά τάσσεται και η αμερικανική πλευρά). Μέχρι τότε θα φανεί πώς εξελίσσονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τη διττή προσέγγιση -«καρότου και μαστιγίου»- που υιοθετεί η Ε.Ε. ως προς τη γειτονική χώρα.

Ουσιαστικά η ατζέντα -που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής- περιλαμβάνει προτάσεις για θετικά μέτρα, αλλά βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι εφόσον η Άγκυρα επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «όπως καθιστά σαφές το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χάρη στη συστηματική προσπάθεια του πρωθυπουργού, το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί πλέον ευρωτουρκικό ζήτημα». Προσέθεσε δε πως «με αυτοπεποίθηση, ενεργό εξωτερική πολιτική και ισχυρές συμμαχίες, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Επόμενος σταθμός για τις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας θα είναι ο Ιούνιος, οπότε στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα.

Η στάση της Ουάσιγκτον

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη σημασία για τις νέες ισορροπίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θεωρείται πως έχει η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ για την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό, ίσως στο καλύτερο, επίπεδο των τελευταίων ετών. Μέσα στη χρονιά -πιθανότατα το φθινόπωρο- ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσιγκτον (εφόσον βέβαια το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα).

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του έχει τη δική του σημασία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων το τελευταίο διάστημα. Οι κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η «έξοδος» από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών αποτελούν κομμάτια ενός «παζλ» που δυσκολεύει τον Τούρκο πρόεδρο.

Η τουρκική διγλωσσία

Η Άγκυρα, πάντως, συνεχίζει να κάνει ένα βήμα μπροστά και ένα πίσω, κάτι που φαίνεται και από μια σειρά δημόσιων τοποθετήσεων. Ο κ. Ερντογάν έστειλε μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για την 25η Μαρτίου, ωστόσο παραμένουν οι ακραίες φωνές, όπως φαίνεται και από δηλώσεις του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (του εθνικιστικού κόμματος MHP) και τις εμπρηστικές αναφορές στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα φανεί αν πραγματικά η Άγκυρα επιθυμεί τον διάλογο ή απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

*(Από τη Ναυτεμπορική)