Στον Επόμενο Γύρο για τον ΔΕΔΔΗΕ Προκρίνονται... - Από το Μικροσκόπιο οι Υποψήφιοι για το 49% της Εταιρείας

Στον Επόμενο Γύρο για τον ΔΕΔΔΗΕ Προκρίνονται... - Από το Μικροσκόπιο οι Υποψήφιοι για το 49% της Εταιρείας
του Γιώργου Αλεξάκη
Τρι, 30 Μαρτίου 2021 - 16:07

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για τη διαμόρφωση της short list των ενδιαφερομένων για την αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Στις 6 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να περάσει από «μικροσκόπιο» τους υποψηφίους ώστε να επιλέξει αυτούς που θα προκριθούν για την επόμενη φάση. Όπως έχει ανακοινωθεί, 11 είναι τα επενδυτικά σχήματα και εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών είναι η KKR, η Blackrock, η Macquarie με έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και δύο κινεζικές εταιρείες του ενεργειακού - κατασκευαστικού κλάδου, η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges και η Guangzhou Power

Επίσης, στη λίστα των «11» φέρεται να είναι το fund Ardian, το ιταλικό F2I, το αμερικανικό Oak Hill Advisors, η First State Investment, γνωστή επίσης από τη ΔΕΠΑ Υποδομών, το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments), το επενδυτικό σχήμα CVC, που έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα λόγω Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων που έχει αποκτήσει.

Οι φάκελοί τους ήδη περνούν τις «εξετάσεις» των συμβούλων για την ιδιωτικοποίηση του εν λόγω πακέτου, την Goldman Sachs και την Eurobank, ενώ αναμένεται να υπάρξουν κι επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση για περαιτέρω διακρίβωση προθέσεων.

Τα επόμενα βήματα

Στο μεταξύ, τα επόμενα βήματα μετά και την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος από τον σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, την Goldman Sachs, και τις σχετικές αποφάσεις της διοίκησης της μητρικής ΔΕΗ προβλέπουν το στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, όπου και θα κριθεί ο προτιμητέος επενδυτής, που αναμένεται να έχει αναδειχθεί στα μέσα του καλοκαιριού. Επίσης ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της επόμενης φάσης είναι πιθανές συμμαχίες.

Ελκυστική επένδυση

Πάντως, η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, παρά την όποια δυσφήμηση υπέστη λόγω κακοκαιρίας, αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά σχέδια για τον κλάδο ενέργειας διεθνώς, καθώς έχει εγγυημένο έσοδο και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, παράλληλα βέβαια με τις απαιτούμενες επενδύσεις. Βασικό κίνητρο των επενδυτών είναι το γεγονός ότι πρόσφατα η ΡΑΕ ολοκλήρωσε τη διαδικασία έγκρισης του μέσου σταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) για τη διανομή ηλεκτρισμού, το οποίο προσδιορίστηκε στο 7% για το 2020 και στο 6,7% για την επόμενη τετραετία. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα στην Ε.Ε. το ποσοστό ανέρχεται στο 2,5%-3%. Ουσιαστικά η απόδοση κρίνεται ως ελκυστική και ασφαλής για αυτούς που αναζητούν «σίγουρες» αποδόσεις για τη μεγάλη διαθέσιμη ρευστότητα που έχουν, κι έτσι ο ΔΕΔΔΗΕ μπαίνει στο στόχαστρο πολλών, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που καλείται να κάνει.

Σύμφωνα, δε, με την Eurobank Equities, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. ευρώ το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Τα καθαρά έσοδα για το 2019 υπολογίζονται στα 728,6 εκατ. και οι οργανικές δαπάνες στα 429,2 εκατ. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. ευρώ βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοποίηση 8,5 φορές το EBITDA. Επίσης προβλέπει επενδύσεις συνολικά 1,6 δισ. για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2019-2023 με αύξηση των επενδύσεων σε ετήσια βάση στα 350-500 εκατ. ευρώ από 150-170 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα. Παράλληλα υπολογίζει τη Ρυθμιζόμενη Αξία Παγίων (Regulated Asset Base), ένα κριτήριο που καταγράφηκε και στον ΑΔΜΗΕ, στα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023.

Προοπτικές

Επίσης, σε επίπεδο διαχειριστών δικτύων είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που αυτήν την ώρα αναζητεί εταίρο και μάλιστα σε μια συγκυρία που ένα τέτοιου είδους πλασάρισμα σε υποδομές συνδεσιμότητας ανοίγει προοπτικές σε νέα πεδία δράσης, όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η διακίνηση δεδομένων κτλ. Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς ότι οι επενδύσεις που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και αφορούν τις αναβαθμίσεις δικτύων αλλά και τους «έξυπνους μετρητές» με εγκατάσταση (7,5 εκατ. σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια), μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να αποτελέσουν βάση για μεγάλες συνέργειες με άλλους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")