Τον Ιούλιο θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκδόσεις ομολόγων της Ε.Ε., στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα αντλήσει 55-60 δισ. ευρώ, από τα 806 δισ. ευρώ, που θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2026. Η Κομισιόν ενέκρινε χθες τη στρατηγική δανεισμού στις αγορές για την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία προβλέπει τη χρησιμοποίηση πρακτικών που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια.

 

 

Ο αρμόδιος επίτροπος για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει ομαλά, δείχνοντας ότι δεν ανησυχεί για την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο προς το παρόν έχει φρενάρει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό επίτροπο, απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η Επιτροπή στις αγορές είναι η επικύρωση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), δηλαδή του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027. Κι αυτό γιατί τα κονδύλια του προϋπολογισμού της Ε.Ε. θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την έξοδο στις αγορές. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, ωστόσο σε 10 χώρες αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη. Πρόκειται για τις: Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ολλανδία, Λετονία.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η επικύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση, και θα μπορέσει να εκδώσει τις πρώτες σειρές ομολόγων τον Ιούλιο. Σε ετήσια βάση θα δανείζεται 150 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, ενώ το συνολικό ποσό θα ανέλθει σε 806 δισ. ευρώ μικρής και μεγάλης διάρκειας ομόλογα, εκ των οποίων 250 δισ. ευρώ θα είναι πράσινα ομόλογα.

Κοινοποίηση κονδυλίων με ευνοϊκούς όρους

Η στρατηγική που εγκρίθηκε χθες θα επιτρέψει στην Επιτροπή να κινητοποιεί όλα τα κονδύλια όταν απαιτείται με τους πλέον ευνοϊκούς όρους για τα κράτη-μέλη, ενώ συνδυάζει τη χρήση διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων και τεχνικών χρηματοδότησης με ανοικτή και διαφανή επικοινωνία με τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ειδικότερα, η στρατηγική χρηματοδότησης της Επιτροπής θα συνδυάζει:

* Ετήσια απόφαση σχετικά με τους όγκους δανεισμού και εξαμηνιαίες ανακοινώσεις σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου χρηματοδότησης, ώστε να παρέχεται διαφάνεια και προβλεψιμότητα στους επενδυτές και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

* Δομημένες και διαφανείς σχέσεις με τράπεζες που στηρίζουν το πρόγραμμα έκδοσης (μέσω δικτύου βασικών διαπραγματευτών).

* Πολλαπλά χρηματοδοτικά μέσα (μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ομόλογα, ορισμένα εκ των οποίων θα εκδοθούν ως πράσινα ομόλογα) για τη διατήρηση της ευελιξίας όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τη διαχείριση των αναγκών ρευστότητας και του προφίλ λήξης τους.

* Συνδυασμό πλειστηριασμών και κοινοπρακτικών εκδόσεων, ώστε να εξασφαλίζεται οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στην αναγκαία χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους.

Οι δανειοληπτικές πράξεις θα ενσωματωθούν σε ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίζει τη συνεκτική και συνεπή εκτέλεση.

Χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα από λήξεις και μέσα και καθιστώντας πιο προβλέψιμες τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες, η Επιτροπή θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ικανότητα απορρόφησης της αγοράς, ενώ παρέχοντας ευελιξία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης των χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων και τις τεχνικές ή τα μέσα χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιηθούν, η Επιτροπή θα επιτύχει το επιθυμητό χαμηλό κόστος και χαμηλό κίνδυνο εκτέλεσης.

Διαπραγματευτές και διαφάνεια

Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για την εφαρμογή της διαφοροποιημένης στρατηγικής χρηματοδότησης. Σε αυτές συγκαταλέγονται:

* Δημιουργία ενός δικτύου βασικών διαπραγματευτών: Σύμφωνα με τις πρακτικές παρεμφερών εκδοτών, η Επιτροπή θα δημιουργήσει ένα δίκτυο βασικών διαπραγματευτών για να διευκολύνει την αποτελεσματική εκτέλεση των πλειστηριασμών και των κοινοπρακτικών συναλλαγών, να στηρίξει τη ρευστότητα στις δευτερογενείς αγορές και να διασφαλίσει την τοποθέτηση του χρέους μας στην ευρύτερη δυνατή βάση επενδυτών. Το έντυπο της αίτησης και οι γενικοί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής θα δημοσιευθούν σύντομα.

* Δημοσίευση της πρώτης ετήσιας απόφασης δανειοληψίας: Για να εξασφαλιστεί η διαφανής επικοινωνία με τις αγορές, η Επιτροπή θα εκδώσει την πρώτη της ετήσια απόφαση δανειοληψίας και θα κοινοποιήσει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το πρώτο της σχέδιο χρηματοδότησης πριν από την έναρξη του προγράμματος δανειοληψίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δανειοληπτικές πράξεις μπορούν στη συνέχεια να αρχίσουν μόλις τεθεί σε ισχύ η απόφαση για τους ιδίους πόρους. Τα σχέδια χρηματοδότησης θα επικαιροποιούνται στη συνέχεια ανά εξάμηνο.

Η βασική συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ είναι ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για ένα μέσο παροχής επιχορηγήσεων και δανείων για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνολικής αξίας 723,8 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

Με τα χρήματα των πρώτων εκδόσεων του Ιουλίου η Επιτροπή θα χορηγήσει προκαταβολή ύψους 13% των πόρων που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης κάθε κράτος-μέλος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα λάβει 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. σε δάνεια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 1,715 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από την πρωτοβουλία React EU . Συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λάβει 32,015 δισ. ευρώ. Το 70% του ποσού θα δοθεί μέχρι το τέλος του 2023 και το υπόλοιπο 30% μέχρι το τέλος του 2026.

Αναφορικά με την αποπληρωμή του δανείου, που θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2058, απαιτούνται 15 δισ. ευρώ πρόσθετων κοινοτικών πόρων ετησίως από το 2027 και μετά.

Η πρόταση για τους πόρους

Ο αρμόδιος επίτροπος για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν ανέφερε χθες ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η Επιτροπή, και κατόπιν εντολής που έλαβε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα υποβάλει πρόταση για την εισαγωγή τριών νέων ιδίων πόρων: 1) έναν νέο μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (φόρος στις εισαγωγές από τρίτες χώρες), 2) μια νέα ψηφιακή εισφορά, και 3) ένα αναθεωρημένο σύστημα εμπορίας εκπομπών ρύπων. Το 2024 θα ακολουθήσει νέα πρόταση για πρόσθετους ίδιους πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αφορούν την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μια οικονομική εισφορά από τις εταιρείες ή μια νέα κοινή βάση φορολογίας εταιρειών.

*(Από τη Ναυτεμπορική)