Κεφάλαια ύψους 1,35 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω βιβλίων προσφοράς για την έκδοση εταιρικών ομολόγων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2021 από τις εισηγμένες Alpha Bank, ΔΕΗ και Motor Oil. Η Alpha Bank ολοκλήρωσε στις 4 Μαρτίου με επιτυχία την έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού θεσμικών επενδυτών. Το ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει διάρκεια 10,25 έτη και δυνατότητα

ανάκλησης μεταξύ 5 και 5,25 ετών, με απόδοση 5,5%. Το ομόλογο είναι εισηγμένο προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου - EuroMTF Market. Το βιβλίο προσφορών προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση να καλύπτει περί τις δύο φορές το ποσό της έκδοσης.

70% ξένοι επενδυτές

Στις 11 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου από τη ΔΕΗ, που υπερκαλύφθηκε έξι φορές, με αποτέλεσμα να αντλήσει τελικά 150 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αρχικό σχέδιο των 500 εκατ. Το ομόλογο βρήκε μεγάλη επενδυτική ανταπόκριση και πηγές κάνουν λόγο για προσφορές συνολικού ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Στα ενδιαφέροντα της έκδοσης συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως το 60% με 70% των προσφορών προέρχεται από ξένους επενδυτές. Μεγάλη συμμετοχή υπήρξε και από εγχώριους ιδιώτες πελάτες τμημάτων private banking. Το βιβλίο των προσφορών έκλεισε με το επιτόκιο κάτω από 4%, στο 3,875%.

Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 7ετές της Motor Oil

Στις 19 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά για τη διάθεση του επταετούς ομολόγου της Motor Oil. Στόχος ήταν η άντληση έως 200 εκατ. ευρώ και οι προσφορές ανήλθαν σε 1,019 δισ. ευρώ, δηλαδή ο συντελεστής κάλυψης της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 5,1.

Από τα 200 εκατ. ευρώ, τα 137 εκατ. ευρώ προορίζονται για να χρηματοδοτήσουν μέρος της μεγάλης επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Το οποίο και θα συμβάλει, μεταξύ των άλλων, και στην αύξηση παραγωγής βενζινών με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Το εν λόγω project έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και έως τώρα έχει απορροφήσει επενδυτικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, από τα έσοδα του εταιρικού ομολόγου, τα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ 39,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σε κεφάλαιο κίνησης.

Τα υπολειπόμενα 3,6 εκατ. ευρώ αφορούν κόστη συνεπαγόμενα των δαπανών έκδοσης του ομολόγου.

Η Mytilineos

Την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ σχεδιάζει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 η Mytilineos για να υποστηρίξει το μεγάλο επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά και την αποπληρωμή δανείων σε δύο τράπεζες.

«Πράσινη» διεθνής στροφή και εκτίναξη χρέους βιωσιμότητας

Σε ύψη-ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι αποκαλούμενες εκδόσεις ομολόγων βιωσιμότητας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες και επιχειρήσεις σπεύδουν να επωφεληθούν από την ενθουσιώδη ανταπόκριση των επενδυτών, τη στιγμή που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε στο προσκήνιο την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές για μετάβαση στην πράσινη οικονομία που θα είναι απεξαρτημένη από τον άνθρακα, εστιάζοντας παράλληλα και στην κοινωνική ανισότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το «κύμα» των παραδοσιακών κρατικών και εταιρικών ομολόγων συμπορεύονται και οι εκδόσεις «πράσινων» και κοινωνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη στα χρονικά αναλογία στο σύνολο της προσφοράς, με απώτερο στόχο τη χρηματοδότηση πράσινης ενέργειας και κοινωνικών προγραμμάτων για τη στήριξη της απασχόλησης και της εκστρατείας εμβολιασμού.

«Η αυξανόμενη στροφή των πολιτικών, των ρυθμιστικών αρχών και της κοινωνίας στη βιωσιμότητα, ειδικά στις ανεπτυγμένες αγορές, σημαίνει ότι το βιώσιμο ενεργητικό θα κερδίζει σταθερά έδαφος», αναφέρει ο Γουέι Λι, στρατηγικός αναλυτής της BlackRock Investment Institute.

Το υπόβαθρο αυτό βοήθησε για την εκτίναξη των κοινωνικών, «πράσινων» και ομολόγων βιωσιμότητας στα 264 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο, που σηματοδοτεί επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Τα «πράσινα» ομόλογα, τα οποία προορίζονται για τη χρηματοδότηση φιλικών προς το περιβάλλον προγραμμάτων, γνώρισαν τις περισσότερες εκδόσεις, ύψους 130 δισ. δολαρίων, με τα κοινωνικά ομόλογα να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με εκδόσεις ύψους 91,3 δισ. δολαρίων και τα ομόλογα βιωσιμότητας στην τρίτη με εκδόσεις ύψους 43 δισ. δολαρίων.

Κοινωνικά ομόλογα

Tα κοινωνικά ομόλογα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων με θετικά κοινωνικά αποτελέσματα, όπως βελτίωση της υγείας ή κατασκευή κατοικιών. Τα ομόλογα βιωσιμότητας συνδέουν χαρακτηριστικά και από τις δύο άλλες κατηγορίες.

Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, οι πελάτες -κυβερνήσεις ή επιχειρήσεις- δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για «πράσινα» και κοινωνικά ομόλογα και αναζητούν προϊόντα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συμπεριφορές τους και μάλιστα είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για το προνόμιο αυτό.

Χρηματοοικονομικοί όμιλοι, όπως αναπτυξιακές τράπεζες, εκπροσώπησαν τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των εκδόσεων «πράσινων» ομολόγων στο πρώτο τρίμηνο, ήτοι 41%. Οι κυβερνήσεις είχαν μερίδιο 21%.

Η μεγαλύτερη τέτοια έκδοση στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έγινε από την Ιταλία, με τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 80 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να ακολουθεί αντλώντας 7 δισ. ευρώ.

Ο μεγαλύτερος εκδότης από τον χώρο των επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο χώρο αναδείχθηκε η Ardagh Metal Packaging, που άντλησε 2,8 δισ. δολάρια.

Τραπεζικές εκδόσεις

Από τις τράπεζες, την πρώτη θέση κατέλαβε η JPMorgan, η οποία άντλησε 9,84 δισ. δολάρια από έκδοση «πράσινων» ομολόγων, ενώ ακολουθούν η γαλλική BNP Paribas με 8,67 δισ. δολάρια και η Citi με 7,14 δισ. δολάρια.

Στα κοινωνικά ομόλογα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η BNP Paribas με 7,32 δισ. δολάρια και ακολουθούν Societe Generale και Barclays με 6,77 δισ. και 6,74 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Στα βιώσιμα, κυριαρχεί η Citi με 3,68 δισ. δολάρια, με τις Bank of America και Goldman Sachs να ακολουθούν με εκδόσεις ύψους 3,66 δισ. και 3,52 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου εκδόθηκαν 304 «πράσινα» ομόλογα συγκριτικά με τα 212 του τελευταίου τριμήνου του 2020. Τα κοινωνικά ομόλογα ανήλθαν σε 51 από 48, ενώ τα βιώσιμα στα 58 από 35.

Έφη Τριήρη, Ανέστης Ντόκας (Από Ναυτεμπορική)