Δύο πακέτα συνολικά 2,3 εκατ. μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μεταβιβάστηκαν χτες στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 29,9 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, τα δύο πακέτα ήταν 1,5 εκατ. και 800 χιλ. μετοχών και είχαν τιμή στα 13 ευρώ η μετοχή.

 

Το αποτύπωμα της μεταβίβασης ανέρχεται στο 1,98% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «ο κ. Γεώργιος Περιστέρης, προέβη στις 15/4/2021 σε πώληση 2.300.000 κοινών ονομαστικών μετοχών συνολικής αξίας 29.900.000,00 ευρώ της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε».

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω μετοχές προέρχονται από το placement που πραγματοποιεί ο βασικός μέτοχος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης, με premium στην τιμή των 13 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι από το placement ο κ. Περιστέρης διασφαλίζει έσοδα, από τα οποία χρηματοδοτεί την ενίσχυση της θέσης του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την αποχώρηση της Reggeborgh.

Υπενθυμίζεται ότι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, με βάση επιβεβαιωμένες πληροφορίες, έχει κινηθεί με έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πακέτα αυτά συνδέονται με την πρόθεσή του να «χτίσει» στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θέση έως 5%. Είναι προφανές ότι τέτοιες κινήσεις υποδηλώνουν το ενδιαφέρον για έναν σημαντικό κλάδο, που όπως φαίνεται είναι στην προμετωπίδα της νέας πορείας της οικονομίας και αναμένεται να δώσει σημαντικές υπεραξίες.

Στο 1,5 δισ. η σημερινή χρηματιστηριακή αξία

Σήμερα, πάντως, η χρηματιστηριακή αξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο Β. Μαρινάκης εάν φτάσει σε ποσοστό στην εισηγμένη κοντά στο 5% θα έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια της τάξης των 70 εκατ. ευρώ περίπου στην εταιρεία, η οποία σήμερα ελέγχεται κατά 37,30% από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 14,68% από τον ίδιο τον Γιώργο Περιστέρη.

Στο μεταξύ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή, ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της σε Ελλάδα και εξωτερικό ανέρχεται σε 1.373 MW, ενώ διαθέτει, επίσης, υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW στην Ελλάδα. Επίσης, η εταιρεία αναπτύσσει επιπλέον έργα συνολικής ισχύος 1.200 MW στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι έτοιμα προς κατασκευή μέσα στην επόμενη περίοδο και θα επιτρέψουν την επίτευξη του στόχου των 3.000 MW μέχρι το 2025.

Υπενθυμίζεται ότι σε έναν παράλληλο κλάδο με την «πράσινη ενέργεια», αυτόν των κατασκευών, έχει ήδη καταγραφεί η είσοδος με ποσοστό 7,60% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του family office της κ. Μαριάννας Λάτση Latsco Hellenic Holdings έναντι 88 εκατ. ευρώ.

(Από τη Ναυτεμπορική)