Τον περασμένο μήνα, οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντήθηκαν για να τονίσουν την ανάγκη επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή - και οι δεσμεύσεις που συζητήθηκαν - πραγματοποιήθηκαν σε ένα τρομακτικό σκηνικό: οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο

έχουν λιγότερο από τριάντα χρόνια για να μειώσουν τις συνολικές εκπομπές άνθρακα στο μηδέν. Τον επόμενο μήνα, η G7 θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, όπως και οι διεθνείς εταίροι στο Μιλάνο πριν από την COP26. Αυτές οι συναντήσεις προσφέρουν μια κρίσιμη ευκαιρία να θέσουμε μια τολμηρή νέα κατεύθυνση στον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η επιτυχία μας σε αυτόν τον αγώνα θα απαιτήσει ενέργεια - ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να μετασχηματίσουμε τα συστήματά μας και τους τομείς έντασης άνθρακα των οικονομιών μας. Όπως παρατήρησε ο Fatih Birol, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, «η ενέργεια είναι καλό πράγμα - το πρόβλημα είναι οι εκπομπές». Τα έθνη σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να παράγουν πολύ περισσότερη ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ό, τι σήμερα για να προωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να καθοδηγούνται από μια ρεαλιστική, επιστημονική προσέγγιση. Για να αναφέρω και πάλι τον Δρ Birol, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποκλείσουμε καθόλου τεχνολογίες καθαρής ενέργειας εάν είμαστε σοβαροί για την κλιματική αλλαγή». Η πυρηνική ενέργεια πρέπει να είναι μέρος αυτού του μείγματος καθαρής ενέργειας και πρέπει να δείξουμε την ίδια φιλοδοξία για την πυρηνική ενέργεια όπως και για άλλες καθαρές τεχνολογίες στην επιδίωξη του καθαρού μηδενικού.

Η πυρηνική είναι η μεγαλύτερη πηγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως. Για δεκαετίες, παρέχει τη σταθερή, αξιόπιστη παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα που χρειάζονται οι οικονομίες μας και τις μακροχρόνιες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που αξίζουν οι πολίτες μας. Καθώς ηλεκτροδοτούμε επιπλέον τομείς σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, η ζήτηση για καθαρή ενέργεια θα αυξηθεί. Η πυρηνική ενέργεια θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε την παραγωγική ικανότητα με ένα ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πράσινου υδρογόνου, την αποπαραγονάνωση βαριάς βιομηχανίας και την αφαλατώνοντας νερό. Νέα πυρηνικά σχέδια βασισμένα σε αποδεδειγμένες τεχνολογίες θα σημαίνει ότι οποιαδήποτε χώρα, μεγάλη ή μικρή, μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά για να βελτιώσει την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Ενώ είναι απαραίτητο να αδράξουμε την ευκαιρία να χτίσουμε επιπλέον καθαρή ενεργειακή χωρητικότητα τώρα, απαιτείται επίσης επείγουσα δράση για τη διατήρηση της υπάρχουσας παραγωγής χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέχρι το 2040, περισσότερα από 100 gigawatts πυρηνικής ικανότητας πρόκειται να αποσυρθούν, η μοναδική μεγαλύτερη απώλεια καθαρής ενέργειας στην παγκόσμια ιστορία. Κατά την ίδια περίοδο, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 50%. Για να διασφαλιστεί ότι αυτή η νέα γενιά δεν περιέχει άνθρακα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να υποστηρίξουν την ανάπτυξη πυρηνικών για να συνεργαστούν με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ως παγκόσμιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σας παροτρύνουμε να λάβετε άμεσα μέτρα για να αποφύγετε το πρόωρο κλείσιμο της υπάρχουσας ικανότητας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και να επιταχύνετε την κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα για επενδύσεις σε νέα πυρηνική ικανότητα:

Η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να αναγνωρίζεται σαφώς στις εθνικές και διεθνείς πολιτικές και συμβάσεις ως καθαρές, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα και βιώσιμες παράλληλα με άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθαρές και βιώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα εθνικά και διεθνή πλαίσια πολιτικής θα πρέπει να διασφαλίζουν ίση πρόσβαση στη χρηματοδότηση του κλίματος για όλες τις πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, και να το επισημαίνουν σαφώς στην ιδιωτική κοινότητα χρηματοδότησης και επενδύσεων καθώς αξιολογεί κάθε εταιρεία και έργο βάσει των πλεονεκτημάτων της μέσω ενός πλήρους φάσματος περιβαλλοντικών , Μετρήσεις Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG).

Οι χώρες θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό παραγωγής των υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων τους και να δημιουργήσουν αντικαταστάσεις για την αποχώρηση των αντιδραστήρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος δεν θα χάσει την ικανότητα καθαρής ισχύος.

Οι χώρες με την υπάρχουσα πολιτική πυρηνική ενέργεια πρέπει να υποστηρίξουν χώρες που επιθυμούν να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια με υπευθυνότητα, καθώς και να επεκτείνουν τη δική τους πυρηνική ικανότητα.

Οι χώρες πρέπει να συμπεριλάβουν την πυρηνική ενέργεια μαζί με άλλες τεχνολογίες ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους και στις αναπτυξιακές στρατηγικές χαμηλών εκπομπών.

Με αυτές τις δράσεις, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να αξιοποιήσουν τις προηγούμενες επενδύσεις σε χωρητικότητα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα καθώς ακολουθούν πολιτικές ουδέτερες από τεχνολογία που θα επιτρέψουν στις χώρες να χρησιμοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μην στερείτε τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές από μια από τις πιο αποτελεσματικές πηγές παραγωγής χαμηλού άνθρακα που διατίθενται σήμερα.