Στα «τάρταρα» βρέθηκαν χθες bitcoin και ether σε μία χαοτική συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας χάθηκε περίπου ένα τρισ. δολ. από την αγορά κρυπτονομισμάτων, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι τον Μάρτιο, σε μία εξέλιξη που κάνει πολλούς αναλυτές να διερωτώνται εάν πράγματι έσκασε η «φούσκα» για την οποία έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου τόσο καιρό ή απλώς πρόκειται για μία μεγάλη διόρθωση μετά την πρόσφατη μεγάλη άνοδο

Την αφορμή έδωσαν μία σειρά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Tesla Έλον Μασκ σχετικά με το bitcoin, με αποκορύφωμα την απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει σε τράπεζες και συστήματα πληρωμών να κάνουν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα.

Το bitcoin απώλεσε 30% της αξίας του ή 12.000 δολάρια, φθάνοντας μία «ανάσα» από τα 30.000 δολάρια, σε χαμηλό τρεισήμισι μηνών. Με τη βουτιά αυτή το bitcoin  έχασε όλα τα κέρδη τα οποία αποκόμισε μετά την ανακοίνωση της Tesla τον Ιανουάριο ι ότι αγόρασε 1,5 δισ. δολ. Επιπλέον, υποχωρεί περισσότερο από 50% από το ιστορικό υψηλό των 64.829 δολαρίων που άγγιξε στα μέσα Απριλίου. Σε ελεύθερη πτώση και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, με το ether να υποχωρεί 38% στα 2.083 δολάρια. Σε ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων εξανεμίστηκαν περισσότερα από 600 δις. δολ. Την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα ανέρχεται σε 1,65 τρις. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της CoinGecko.com. Το κραχ στην αγορά κρυπτονομισμάτων παρέσυρε και τις μετοχές.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")