Διπλό χτύπημα στο Ιράν με τεράστια πυρκαγιά που τύλιξε στις φλόγες διυλιστήριο πετρελαίου στη νότια Τεχεράνη, ενώ άγνωστοι παραμένουν ακόμη οι λόγοι για τη βύθιση πολεμικού πλοίου εφοδιασμού στη Θάλασσα του Ομάν. Η φωτιά ξέσπασε έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή ενός αγωγού αερίου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων της ιρανικής πρωτεύουσας.

Πάνω από μία ώρα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, μαύρος καπνός και φλόγες ήταν ορατοί από αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Το ατύχημα προκλήθηκε από μια διαρροή σε σωλήνωση υγροποιημένου αερίου» και «μια έκρηξη προκάλεσε την πυρκαγιά και τους καπνούς που βλέπουμε», δήλωσε ο Μανσούρ Νταρατζατί στην κρατική τηλεόραση.

Το διυλιστήριο, που λειτουργεί από το 1968, ανήκει στην Εταιρεία Διυλιστηρίου Πετρελαίου της Τεχεράνης και έχει χωρητικότητα 250.000 βαρ. ημερησίως, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας απέρριψε «κάθε εικασία για σαμποτάζ στο διυλιστήριο».

Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο αυτό της Τεχεράνης σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν για τη βύθιση στη Θάλασσα του Ομάν, ανοικτά του λιμανιού Ζασκ, του πλοίου εφοδιασμού Kharg, ενός από τα μεγαλύτερα πλοία του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, μήκους άνω των 200 μέτρων, έπειτα από την εκδήλωση πυρκαγιάς από «μυστηριώδη προέλευση».

Το πλήρωμα του πλοίου απομακρύνθηκε με ασφάλεια πριν από τη βύθισή του. Οι προσπάθειες κατάσβεσης διήρκεσαν 20 ώρες, χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το πλοίο, το οποίο ήταν σε υπηρεσία επί δεκαετίες, βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή στα διεθνή ύδατα.

Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες για το περιστατικό, το τελευταίο που σημειώνεται σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιες ζώνες, όπου έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για επιθέσεις σε ιρανικά και ισραηλινά πλοία.

Το 2020, 19 Ιρανοί ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ασκήσεων όταν ένα πολεμικό πλοίο επλήγη από φίλια πυρά. Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι ιρανικό «εμπορικό» πλοίο, το Saviz, υπέστη βλάβες στην Ερυθρά Θάλασσα από έκρηξη άγνωστης αιτίας.

Και άλλα περιστατικά

Τα περιστατικά ξεκίνησαν μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δεσμευθεί για την επιστροφή της Ουάσιγκτον στη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, εάν το Ιράν τηρήσει πλήρως τους όρους της.

(Από Ναυτεμπορική)