Συνάντηση Ιρανού Διπλωμάτη με τον Επικεφαλής του ΟΠΕΚ με «Φόντο» Πιθανή Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα

Συνάντηση Ιρανού Διπλωμάτη με τον Επικεφαλής του ΟΠΕΚ με «Φόντο» Πιθανή Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα
energia.gr
Τρι, 8 Ιουνίου 2021 - 19:36

Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΠΕΚ, Kazem Gharibabadi, συναντήθηκε στη Βιέννη με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Mohammed Barkindo, για να συζητήσει για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Σε tweet του, ο Gharibabadi δήλωσε: «Είχα μια γόνιμη διαβούλευση σήμερα με το #OPEC SG #HEBarkindo. Εξετάσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου και στον ΟΠΕΚ».

Η συνάντηση έρχεται σε μια στιγμή που ο κόσμος του εμπορίου πετρελαίου αναμένει την επιστροφή του Ιράν στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου μόλις αρθούν οι κυρώσεις των ΗΠΑ. Πολλοί αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, αλλά ορισμένοι παρατηρητές ακολουθούν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν, Bijan Zanganeh, είπε στα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα αποφάσισε να μην ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγή πετρελαίου παρά τις βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές για το Ιράν.

Τα τελευταία σχόλια του Zanganeh έρχονται αμέσως μετά από πρόσφατες δηλώσεις του ιδίου σύμφωνα με τις οποίες ότι το Ιράν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου σε 6,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

«Η επόμενη ιρανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει πρώτη προτεραιότητα το να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου στα 6,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», δήλωσε ο Zanganeh στην Τεχεράνη στα τέλη Μαΐου. Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου θα δώσει επίσης στο Ιράν περισσότερη πολιτική επιρροή, σύμφωνα με τον υπουργό.

Το Ιράν παράγει σήμερα περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ τελευταία η παραγωγή πλησίασε τα επίπεδα των 6 εκατομμυρίων βαρέων ημερησίως, στα οποία βρισκόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν συνεχίζονται. Η προοπτική μιας συμφωνίας επηρέασε το πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα, με τις τιμές να σημειώνουν την καλύτερη επίδοσή τους εδώ και δύο χρόνια, με το αργό τύπου Brent να ξεπερνά τα 72 $ το βαρέλι και το WTI τα 70 $ το βαρέλι.

Εάν επιτευχθεί η συμφωνία και το Ιράν μπορέσει να εξαγαγάγει ξανά το πετρέλαιο του ελεύθερα, θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να επιστρέψουν οι ιρανικές εξαγωγές στα παλαιότερα, δήλωσε η Amrita Sen, επικεφαλής ερευνών της Energy Aspects, στο Bloomberg στις αρχές του μήνα. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να την στείλει στο Κογκρέσο για έγκριση, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 60 ημέρες, δήλωσε η Sen.