Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και η τουρκική υπηρεσία του BBC αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα ο Ερντογάν να ανακοινώσει την εύρεση κοιτασμάτων αερίου σε περιοχές εντός κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχές που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες. Ωστόσο, πηγές της «Καθημερινής» δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Τούρκος πρόεδρος να προβεί σε άλλη μια προειδοποίηση για έναρξη σεισμογραφικών ερευνών και γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς τα μηνύματα που φθάνουν στην Αγκυρα για την επιστροφή της ΕxxonMobil για λογαριασμό της Λευκωσίας έχουν ήδη προκαλέσει νευρικότητα.
Στα ίδια σενάρια των μέσων ενημέρωσης γίνεται αναφορά στα Βαρώσια, όπου πιθανολογείται ο Τούρκος πρόεδρος να μιλήσει για μερική αλλαγή του σημερινού καθεστώτος της περιοχής, με το άνοιγμά της και για τους Ελληνοκυπρίους, όμως με την προϋπόθεση της αναγνώρισης των αρχών της αυτοαποκαλούμενης «ΤΔΒΚ».
Παράλληλα γίνεται και αναφορά στο γνωστό σενάριο της ανακοίνωσης της εγκατάστασης μόνιμης βάσης τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κύπρο.
Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι και την τελευταία στιγμή ο κ. Ερντογάν μπορεί να κάνει διάφορους ελιγμούς, υπολογίζοντας και τις συστάσεις που έχουν ήδη γίνει από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο ταξίδι στη Μεγαλόνησο και να αποφευχθούν οι ενέργειες που θα μπορούσαν να πλήξουν το κλίμα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εντύπωση προκάλεσε το μήνυμα το οποίο ανέβασε ο κ. Ερντογάν στο Twitter με αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Στο συγκεκριμένο μήνυμα περιλαμβάνεται ένα βίντεο, όπου σε ένα σημείο τονίζεται: «H Γαλάζια Πατρίδα είναι απροσπέλαστη. Η ύπαρξή σου δεν μπορεί να εμποδιστεί στα γαλάζια νερά που έχουν γράψει έπος με την παρουσία του “Ορούτς Ρέις”, του “Μπαρμπαρός” και του “Τουργκούτ Ρέις”. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι απροσπέλαστη».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε άρθρο του στην εφημερίδα Yeni Safak με θέμα τη 15η Ιουλίου, παρομοιάζει την καταστολή του πραξικοπήματος με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης!
«Tο έπος που έγραψε το έθνος μας στις 15 Ιουλίου δεν είναι απλώς μια ιστορία καταστολής μιας απόπειρας πραξικοπήματος. Εκείνο το βράδυ, η θέληση του έθνους μας για την πατρίδα, τη σημαία, το μέλλον και την ανεξαρτησία του έθνους μας, εκδηλώθηκε ξανά όπως στο Ματζικέρτ το 1071, όπως στην κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453, όπως στα Δαρδανέλλια το 1915», έγραψε ο κ. Ερντογάν.
Πάντως, στη γειτονική χώρα όσα συνέβησαν στο στράτευμα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και το κλίμα που επικρατεί αποκαλύπτονται από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μίλησε για μεγάλες ελλείψεις πιλότων.
«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου διώξαμε τους προδότες. Το 80% των πιλότων απομακρύνθηκε. Δηλαδή, εμείς σήμερα στην αεροπορία μας εκτελούσαμε τα καθήκοντά μας με το 20% των πιλότων μας. Ενας πιλότος έκανε το έργο των πέντε σε όλες τις αποστολές», δήλωσε χαρακτηριστικά.