θα μπορούσε, κάλλιστα, να δώσει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα, μια εικόνα για το πώς θα μπορούσαν να είναι και οι λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, μετά την πλήρη απολιγνιτοποίησή τους και το πέρασμά τους στη νέα εποχή της Δίκαιης Μετάβασης και το πώς θα μπορέσουν να γίνουν το θέατρο μιας εξίσου εντυπωσιακής πράσινης μεταμόρφωσης.
Και δεν θα είχε άδικο να συγκρίνει κανείς τις δύο αυτές γεωγραφικές περιοχές, καθότι το Μπλάιθ υπήρξε για δεκαετίες κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αποκλειστική χρήση άνθρακα, εκτός από λιμάνι εξαγωγής του ορυκτού. Σήμερα, η περιοχή της Κομητείας Νορθάμπερλαντ έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα, μεταξύ άλλων, στην αιολική ενέργεια, όπως επίσης μια ηλεκτρική διασύνδεση με νορβηγικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, ύψους 2 δισ. λιρών, καθώς και ένα εργοστάσιο-γίγας που παράγει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα. Όλα αυτά μέσα σε μια μικρή έκταση λίγων τετραγωνικών χλμ.
Ο μετασχηματισμός του Μπλάιθ σε πράσινο προγεφύρωμα του Ηνωμένου Βασιλείου, εκτός από τη συμβολή του στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, θα δημιουργήσει και χιλιάδες νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει ευμάρεια στους κατοίκους του.
Στην περιοχή του λιμανιού λειτουργεί από το 2012 το μεγαλύτερο κέντρο δοκιμών πτερύγων ανεμογεννητριών στον κόσμο, το ORE Catapult, που μπορεί να εκτελέσει εργασίες καταπόνησης για θηριώδεις πτέρυγες, μήκους περισσοτέρων των 100 μέτρων! Δημιουργήθηκε, επίσης, κέντρο εκπαίδευσης για μηχανικούς που ειδικεύονται σε υπεράκτια αιολικά έργα νέας γενιάς και υποστηρίζουν τα υπεράκτια αιολικά projects στην Βόρεια Θάλασσα. Οι υποδομές υπήρχαν. Απλά, έπρεπε να ανασχεδιαστεί η χρήση τους.
Κι όμως! Το Μπλάιθ τη δεκαετία του ’60 ήταν μια περιοχή από την οποία εξάγονταν 6 εκατ. τόνοι άνθρακα το χρόνο σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’50 και έκαιγε κατ' αποκλειστικότητα κάρβουνο, για περισσότερα από 50 χρόνια, αποτελεί σήμερα, παρελθόν. Τέθηκε εκτός λειτουργίας στη δεκαετία του '90 και κατεδαφίστηκε οριστικά το 2003. Σήμερα, το έργο Νorth Sea Link, δηλαδή, το υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης και ισχύος 1.400 MW που συνδέει την Νορβηγία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν λειτουργήσει πλήρως, τον προσεχή Οκτώβριο, θα αποτελέσει τη μακρύτερη υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο που θα μπορεί να τροφοδοτεί με ρεύμα περισσότερα από 1,5 εκατ. σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η διασύνδεση με την ετήσια ικανότητα μεταφοράς ρεύματος των 12,3 TWh ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και σήμερα βρίσκεται στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας της.
Επιπλέον, το λιμάνι υποστηρίζει δραστηριότητες προετοιμασίας έργων διαχείρισης και συντήρησης για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών που διακρατούν σημαντικά στοιχεία ενεργητικού. Στα σημαντικά έργα που υποστηρίζονται έως σήμερα, περιλαμβάνουνται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Blyth, Rampion και Hornsea, εκτός του διασυνδετηρίου καλωδίου North Sea Link. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες παροπλισμού έργων ανοικτής θάλασσας από το 2018, όπως η απομάκρυνση υποθαλάσσιων υποδομών από την Maersk Decom, αλλά και η επιτυχημένη αφαίρεση και επαναχρησιμοποίηση των υφισταμένων δύο υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο Μπλάιθ.
Εκτός από τις θαλάσσιες υποδομές και τις λιμενικές υπηρεσίες, το Μπλάιθ διαθέτει και μια έμπειρη και καλά οργανωμένη αλυσίδα προσφοράς υπηρεσιών μηχανικού. Σημαντικοί πελάτες του κλάδου της υπεράκτιας αγοράς αιολικής ενέργειας επωφελούνται από την προσφορά υπηρεσιών «one stop shop» για την υποστήριξη έργων κάθε τύπου 365 ημέρες το χρόνο.
Τέλος προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό τα φιλόδοξα σχέδια των αρχών της Κομητείας του Νορθάμπερλαντ για τη μετατροπή της τοποθεσίας του πρώην σταθμού παραγωγής ενέργειας του Μπλάιθ, με καύση άνθρακα, σε «Northumberland Energy Park». Πρόκειται για ένα project που είναι πλήρως έτοιμο να υποδεχτεί σημαντικές επενδύσεις 32 εκατ. λιρών σε μια εδαφική ζώνη 166 εκταρίων.
Μπορείτε να δείτε παρακάτω ένα ενδιαφέρον βίντεο παραγωγής Financial Times για το θέμα: