H Statoil, η πάλαι ποτέ εθνική εταιρεία πετρελαίων της Νορβηγίας, η σημερινή Equinor, πρωτοστατεί στην ανάπτυξη του υδρογόνου ως βασικού καυσίμου μηδενικών ρύπων για χρήση στην βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη. Χωρίς να εγκαταλείπει τα παραδοσιακά της καύσιμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και παραγωγή των οποίων συνεχίζει απτόητη - παρά τις προτροπές του ΙΕΑ 

προς τους παραγωγούς να σταματήσουν πάραυτα τις ερευνητικές τους δραστηριότητες προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης από την επερχόμενη «καταστροφή» της Κλιματικής Αλλαγής- η Equinor κοιτάζει θαρραλέα προς το μέλλον αξιοποιώντας τις μεγάλες συνέργειες και την εκτενή τεχνογνωσία που υπάρχουν στον παραγωγικό της ιστό.

Με συνολική παραγωγή σχεδόν 2,0 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα και δραστηριότητες σε 30 χώρες, η Equinor θεωρείται από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους παραγωγούς υδρογονανθράκων παγκοσμίως και βασικός προμηθευτής αερίου της Ευρώπης με ετήσιες εξαγωγές 107 bcm, που καλύπτουν το 25% της συνολικής Ευρωπαϊκής ζήτησης. Πέρα όμως από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσα από εκατοντάδες παράκτιες εξέδρες στην Νορβηγία και σε πολλές άλλες χώρες, η Equinor προκειμένου να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προχωρά στην ανάπτυξη εφαρμογών ΑΠΕ και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλες της τις κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα αναπτύσσει συστήματα που συνδυάζουν την δέσμευση και αξιοποίηση CO2 με την παραγωγή υδρογόνου. Πρόκειται για το λεγόμενο μπλε υδρογόνο (blue hydrogen), που χαρακτηρίζεται από σχεδόν μηδενικούς ρύπους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή μπλε υδρογόνου είναι ο διαχωρισμός του CO2 από το φυσικό αέριο και η αποθήκευση του σε κατάλληλες υπόγειες γεωλογικές κοιλότητες (συνήθως εξαντληθέντα κοιτάσματα αερίου η πετρελαίου). Η Equinor διαθέτει σημαντική εμπειρία σε αυτό τον τομέα αφού εδώ και χρόνια αξιοποιεί τεχνικές έγχυσης αερίου στα πηγάδια της για να εξασφαλίσει ικανοποιητικές συνθήκες πίεσης προκειμένου να παράγει πετρέλαιο και αέριο. Σήμερα αυτή η τεχνογνωσία στην παγίδευση και διαχείριση αποθηκευμένου CO2 αποδεικνύεται πολύτιμο εργαλείο στην παραγωγή μπλε υδρογόνου.

Ήδη η Equinor συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη και προώθηση σειράς έργων υδρογόνου στην Ευρώπη με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της στους τομείς της ενέργειας, της θέρμανσης και των μεταφορών να μειώσουν τις εκπομπές τους. Χαρακτηριστικά έργα στα οποία συμμετέχει είναι αυτό του H21 North of England, στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Magnum στην Ολλανδία, στο πρόγραμμα Η-Vision blue hydrogen στο λιμάνι του Ρότερνταμ και στο Zero Carbon Humber στην βόρειο Αγγλία.

Ίσως το πλέον ενδιαφέρον και οπωσδήποτε το πιο προχωρημένο από πλευράς υλοποίησης έργο είναι το Η2morrow το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την μεγάλη Γερμανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα, την Thyssenkrupp (tkSE) Το έργο προβλέπει δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου 800,000 Νm3 (2,7 GW) και θεωρείται από τα μεγαλύτερα εν εξελίξει projects απεξάρτησης άνθρακα στην Ευρώπη. Μια σύντομη περιγραφή του εν λόγω έργου παρουσιάζεται μέσω video, το οποίο είναι άκρως κατατοπιστικό και εξηγεί με έναν απλό και κατανοητό τρόπο την όλη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου και την εφαρμογή του στην παραγωγική διαδικασία: