Ο καύσωνας εξακολουθεί να ρίχνει βαριές τις φλόγες του στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και σήμερα. Έτσι, εκρηκτική άνοδο της τάξης του 20% καταγράφει σήμερα η τιμή της μεγαβατώρας στην αγορά της επόμενης ημέρας και διαμορφώνεται στα 185,59 ευρώ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας

Ενδεικτικό της ραγδαίας ανοδικής μεταβολής είναι το γεγονός ότι η μέγιστη τιμή υπερέβη τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η ελάχιστη κινούταν στην περιοχή των 105 ευρώ. Η εικόνα αυτή αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το γιατί η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αγορών με τις πιο υψηλές χονδρεμπορικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις αιολικές εγκαταστάσεις να έχουν στην ουσία αδρανοποιηθεί, λόγω της άπνοιας που συνόδευσε τον καύσωνα, αλλά και την αδυναμία των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων να ανταποκριθούν στο μέγιστο, επειδή καταπονούνται τα ηλεκτρονικά συστήματα τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, τη σκυτάλη στην ηλεκτροπαραγωγή πήρε το φυσικό αέριο που ανέλαβε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Αρκούσε όμως η δυναμική αύξηση των διεθνών τιμών αερίου, λόγω της στενότητας στην προσφορά της χαμηλότερης παραγωγής στην Ευρώπη και του περιορισμού των εξαγωγών από την Ρωσία, με την κρίση της προσφοράς να αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται στην Γηραιά ήπειρο και την Ασία, με τις τιμές να έχουν φτάσει για πρώτη φορά στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην πρώτη. Ιδίως οι τιμές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι υψηλότερες εδώ και 16 χρόνια. Στην Ασία, οι τιμές του καυσίμου αναρριχήθηκαν στα 15 δολάρια ανά mmBtu. Επομένως, ο δυσμενής αυτός συνδυασμός επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος κιαι συνεπώς, την τσέπη των καταναλωτών.

Με τη ζήτηση να είναι κατά 6,2% μειωμένη, στις 411 γιγαβατώρες το μείγμα παραγωγής διαμορφώνεται κατά 47% από φυσικό αέριο, κατά 16% από τις εισαγωγές, κατά το ίδιο ποσοστό (16%) από τον λιγνίτη, κατά 15% από τις ΑΠΕ και κατά 5,7% από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Θυμίζουμε ότι η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις αρχές της εβδομάδας στις 438,15 γιγαβατώρες, ήτοι αυξημένη κατά 5% σε ημερήσια βάση.

Τα φορτία θα παραμείνουν σχετικώς υψηλά και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, την ώρα που παραμένουν εκτός συστήματος οι μονάδες «Μεγαλόπολη 4» και «Λαύριο 1». Όπως δείχνουν τα σχετικά γραφήματα του ΑΔΜΗΕ, οι προβλέψεις για τη ζήτηση φορτίου παραπέμπουν σε κάμψη, σε σύγκριση με χθες, Τρίτη. Περί τις 23:00 απόψε αναμένεται να ξεπεράσουν τα 9.000 MW, για να ακολουθήσει μια υποχώρησή του στα επίπεδα των κάτω των 8.500 MW. Όπως φαίνεται και από τα σχετικά νούμερα, οι ΑΠΕ έχουν αρχίσει να μπαίνουν δυναμικά στο μείγμα, χάρη στην αύξηση της έντασης των ανέμων το τελευταίο 24ωρο.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr