Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και των ΕΛΠΕ για τη λειτουργία μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη (26/3/2003)

Τετ, 26 Μαρτίου 2003 - 12:40
Πακέτο δεσμεύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) προς τους Δήμους Εχεδώρου, Κορδελιού, Μενεμένης και Ευόσμου, που βρίσκονται γύρω από τον χώρο στον οποίο θα κατασκευαστεί η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δυναμικότητας 390 ΜW από φυσικό αέριο, ανακοίνωσε χθες 25/3 ο υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις αυτές, περιλαμβάνουν: 1. Τη χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός παρατηρητηρίου ελέγχου της ποιότητας της ατμόσφαιρας με την εγκατάσταση ενός δικτύου σταθμών μέτρησης στους τέσσερις προαναφερόμενους Δήμους. Το δίκτυο θα λειτουργεί με ευθύνη των Δήμων. 2. Τη χρηματοδότηση μελέτης ελέγχου, από ανεξάρτητο μελετητικό γραφείο επιλογής των Δήμων, θεμάτων ασφαλείας και της ίδιας της μονάδας. 3. Τη συμμετοχή ενός εκπροσώπου των τεσσάρων Δήμων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα είναι θυγατρική των ΕΛΠΕ. 4. Την εισαγωγής της αρχής της εντοπιότητας στα κριτήρια πρόσληψης εργαζομένων. 5. Την καταβολή αντισταθμιστικώνν τελών ύψους 250.000 ευρώ κάθε χρόνο σε κάθε έναν από τους 4 Δήμους. 6. Την κατασκευή τεσσάρων παιδικών σταθμών (από έναν σε κάθε Δήμο) και κάλυψη των εξόδων θέρμανσης. 7. Την ανανέωση για άλλα 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του αθλητικού πάρκου της ΕΚΟ στους 4 Δήμους. 8. Η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους των 4 Δήμων από τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα της τηλεθέρμανσης είναι και το πιο σημαντικό, κατά τον υπουργό, γιατί θα μειώσει κατά πολύ τα έξοδα των δημοτών για θέρμανση. Τα ΕΛΠΕ θα χρηματοδοτήσουν τη μελέτη τηλεθέρμανσης και εφόσον οι Δήμοι το επιθυμούν είναι δυνατή η εταιρική συνεργασία τους με τα ΕΛΠΕ σχετικά με την εκμετάλλευση της τηλεθέρμανσης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε τους δημάχους Εχεδώρου, Κορδελιού, Μενεμένης και Ευόσμου γι αυτές τις αποφάσεις που ικανοποιούν και αιτήματα των Δήμων. Εχει ενημερώσει, επίσης, το νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να έρθει για συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η κατασκευή της μονάδας θα αρχίσει μέχρι το τέλος του 2003 και θα ολοκληρωθεί σε 26 μήνες, οπότε θα είναι έτοιμη αρχές του 2005. Το έργο είναι προϋπολογισμού 250.000.000 ευρώ θα απασχολήσει μέχρι την κατασκευή 1.000-1.500 άτομα και κατά τη λειτουργία 110-120 εργαζόμενους σε μόνιμη βάση. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο είναι η πιο καθαρή ενέργεια, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και σημείωσε πως μέσα από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται όσοι ανησυχούν μπορούν να διαπιστώσουν και αυτοί ότι δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον. Με τη λειτουργία και αυτής της μονάδας θα εξαλειφθεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη δημιουργία και άλλων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, εκτός από αυτή της ΔΕΗ στο Λαύριο.