Εδώ και λίγες εβδομάδες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας μια ώθηση προς τα πάνω λόγω του οικονομικού απολογισμού για το 2007 που εξέδωσε η δανέζικη εταιρεία Vestas Wind Systems, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αιολικής ενέργειας.

Εδώ και λίγες εβδομάδες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας μια ώθηση προς τα πάνω λόγω του οικονομικού απολογισμού για το 2007 που εξέδωσε η δανέζικη εταιρεία Vestas Wind Systems, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αιολικής ενέργειας. Η Vestas, η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στην κατασκευή ανεμογεννήτριων , ανέφερε μία αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 7,7% φτάνοντας τις 536 δανέζικες κορώνες, δημιουργώντας κέρδη γύρω στα 4,85 δισεκατομμύρια Ευρώ.

 

Πρέπει να θυμίσουμε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές των εταιρειών της εναλλακτικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει αισθητά , αφού πρώτα έφτασαν σ’ ένα αρκετά υψηλό σημείο. Σύμφωνα με τον Torben Sommer, ειδικό αναλυτή της εταιρείας Piper Jaffray, σχεδόν όλοι οι τομείς των ΑΠΕ υπερεκτιμήθηκαν αρκετά στις αρχές αυτού του έτους, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει στην αρχή σε μία άνοδο αλλά μετά να επιστρέψουν στα αρχικά επίπεδα.

 

Στην Ισπανία το θέμα που κυριαρχεί στον ενεργειακό τομέα είναι η προσπάθεια της εταιρείας ηλεκτρισμού Iberdrola να εξαγοράσει ποσοστό των εταιρειών Gamesa και Solaria, εταιρείες οι οποίες παραδοσιακά δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΑΠΕ. Η Solaria, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών, είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν 8,3% στα 17,41 Ευρώ ενώ η Gamesa που κατασκευάσει και ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά συστήματα είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν κατά 3,5% σε 27,42 Ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι οι μετοχές του γαλλικου κολοσσού ηλεκτρισμού Electricite de France, η οποία μαζί με την ισπανική κατασκευαστική εταιρεία ACS προσπάθησαν να εξαγοράσουν ποσοστό των μετοχών την   Iberdrola, μειώθηκαν κατά 1,6% σε 10,22 Ευρώ.

   

Είναι αλήθεια ότι η αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων ωφελήθηκε αρκετά τον τελευταίο καιρό χάρη σε μια σειρά από διάφορους παράγοντες όπως επί παραδείγματι τις έντονες προσδοκίες και την αυξημένη ζήτηση που δημιουργήθηκε για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου καθώς και από τις προσπάθειες τις διεθνούς κοινότητας να στραφούν όλα τα κράτη, αναπτυγμένα και μη, σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους παραγωγής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα αυτής της στροφής η μετοχή της Νορβηγικής εταιρείας Renewable Energy Corp αυξήθηκε κατά 4,1% ενώ αυτή της Γερμανικής Q- Cells είχε μία άνοδο 2,4% στα 65,50 Ευρώ.