Νέο κύμα ανησυχίας για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης εγείρει η οξεία επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς - επιβράδυνση που έχει ισχυρό το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης αλλά και του κλονισμού της κινεζικής αγοράς real estate από την επαπειλούμενη χρεοκοπία της Evergrande.

Η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας ήταν μόνον 4,9% - επίπεδο το οποίο σηματοδοτεί και τη χαμηλότερη τριμηνιαία επίδοση του 2021 και υστερεί αισθητά των προβλέψεων των αναλυτών. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών στο Reuters έδινε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 5,2%, ωστόσο το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχτεί η κινεζική βιομηχανική παραγωγή από την έλλειψη ενέργειας ανέκοψε ακόμη περισσότερο τη δυναμική της ανάκαμψης.

Το 2021 ξεκίνησε με δυναμικό come back, με την κινεζική οικονομία να αναπτύσσεται στο πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 18,3%. Η ενεργειακή κρίση όμως αναδείχθηκε σε καταλυτικό παράγοντα στο τρίτο τρίμηνο οδηγώντας πολλές βαριές βιομηχανίες της χώρας σε δραστική μείωση ή ακόμη και σε εκτεταμένες διακοπές της παραγωγής.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας έχει υποχωρήσει πλέον στα επίπεδα των αρχών του 2020, όταν η πανδημία του Covid 19 σάρωνε τη χώρα, ενώ οι περιοριστικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Σι Τζιπίνγκ σε κρίσιμους κλάδους -όπως η τεχνολογία και η αγορά ακινήτων- δείχνουν να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Πρόσθετο «φρένο» ήρθε να βάλει και η απειλή στάσης πληρωμών του κολοσσού του real estate Evergrande, υπό το βάρος χρεών που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια.

Τα χθεσινά στοιχεία είχαν άμεσο αντίκτυπο και στις αγορές, οδηγώντας σε πτώση το γιουάν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια. Στην Ευρώπη ισχυρό πλήγμα δέχτηκαν οι μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών που αντλούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την κινεζική αγορά, με τις LVMH, Kering και Hermes να κάνουν «βουτιά» κοντά στο 3%.

(Από τη Ναυτεμπορική)