Τη προηγούμενη Δευτέρα η τιμή του φοινικέλαιου, μία από τις βασικότερες πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, έφτασε στα ύψη στην αγορά παραγώγων του Μαλαισιανού χρηματιστηρίου σημειώνοντας αύξηση 6%. Η άνοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για το συγκεκριμένο είδος από την Κίνα και την Ινδία οι οποίες έχουν ως κύριο προμηθευτή τους τις μεγαλύτερες στον κόσμο παραγωγούς φοινικέλαιου, την Μαλαισία και την Ινδονησία.

Τη προηγούμενη Δευτέρα η τιμή του φοινικέλαιου, μία από τις βασικότερες πρώτες ύλες για την παραγωγή βιοκαυσίμων, έφτασε στα ύψη στην αγορά παραγώγων του Μαλαισιανού χρηματιστηρίου σημειώνοντας αύξηση 6%. Η άνοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για το συγκεκριμένο είδος από την Κίνα και την Ινδία οι οποίες έχουν ως κύριο προμηθευτή τους τις μεγαλύτερες στον κόσμο παραγωγούς φοινικέλαιου, την Μαλαισία και την Ινδονησία. Συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο της Kuala Lumpur της Μαλαισίας η τιμή του άγγιξε τη Δευτέρα τα 3.914 μαλαισιανά δολάρια τον τόνο ενώ τελικά έκλεισε στα 3.866. Από την αρχή μάλιστα του έτους έχει σημειωθεί αύξηση της τάξεως των 27,5% ποσοστιαίων μονάδων.

Βέβαια η αύξηση αυτή ούτε απότομη μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε είναι δυνατόν να θεωρηθεί ως μη αναμενόμενη αφού τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμή του φοινικέλαιου έχει σχεδόν διπλασιαστεί ως αποτέλεσμα μίας πλειάδας συγκυριών. Από τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα είναι ευλογοφανές ότι η ζήτηση για φοινικέλαιο, που αποτελεί πρώτης τάξεως υλικό για την παραγωγή βιοκαυσίμου έχει αυξηθεί κατακόρυφα συμπαρασύροντας μαζί και τις τιμές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε το τελευταίο διάστημα την Κίνα με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί μια ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση σε βιοκαύσιμα η οποία ώθησε τις τιμές του φοινικέλαιου σε περαιτέρω άνοδο. Μία ακόμα σημαντική αιτία που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται είναι ότι οι τιμές όλων ανεξαιρέτως των φυτικών ελαίων έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα αρκετά μεγάλη άνοδο.

Η χαριστική βέβαια βολή για την άνοδο της τιμής, της σημαντικής αυτής πρώτης ύλης δόθηκε από την κυβέρνηση της Ινδονησίας καθώς ανέβασε τους φόρους εξαγωγών στο συγκεκριμένο αγαθό. Οι παραπάνω εξελίξεις και το μέλλων των τιμών στο φοινικέλαιο πρόκειται να συζητηθούν στο συνέδριο του χρηματιστηρίου Bursa της Μαλαισίας που άρχισε χθες στην Kuala Lumpur, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη συνάντηση των βιομηχάνων της ευρύτερης περιοχής. Πάντως δύο από τους πιο έγκριτους αναλυτές που είχαν προβλέψει με επιτυχία την άνοδο των τιμών του συγκεκριμένου είδους, ο Dorab Mistry διευθυντής της εταιρείας Godrej International και ο Chris de Lavigne της εταιρείας Frost & Sullivan, υποστηρίζουν ότι οι τιμές δεν θα μειωθούν αλλά αντίθετα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σταθερά. Ο Dorab Mistry θεωρεί ότι δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο που θα επηρεάσει μόνο τις ασιατικές αγορές αλλά όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου ενώ ο Chris de Lavigne υποστηρίζει ότι η τιμές του φοινικέλαιου σε δύο μήνες το πολύ θα φτάσουν τα 4.000 μαλαισιανά δολάρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές εδώ κι ένα χρόνο οι παγκόσμια ζήτηση για τα φυτικά έλαια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ενώ οι τιμές τους θα συνεχίσουν ακάθεκτα να αυξάνονται χωρίς να αναμένεται, στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον, να σταθεροποιηθούν. Φυσικά στον προσδιορισμό της τιμής των φυτικών ελαίων το σημαντικότερο ρόλο θα παίξει το φοινικέλαιο και η παγκόσμια ζήτηση για βιοκαύσιμα. Πάντως σύμφωνα με τις ενδείξεις του 2007 η παραγωγή φοινικέλαιου στην Ινδονησία δεν είχε την αναμενόμενη αύξηση αν και για το 2008 οι προβλέψεις θεωρούν ότι η παραγωγή θα εκτιναχθεί στα ύψη.