Η εταιρεία καλωδίων Nexans με έδρα το Παρίσι άνοιξε επίσημα το πρώτο εργοστάσιο υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης στις ΗΠΑ. Το εργοστάσιο του Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας θα προμηθεύει τη νεοσύστατη αλλά σύντομα σε άνθηση υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας των ΗΠΑ. Το εργοστάσιο είναι η μοναδική εγκατάσταση αυτού του είδους στη Βόρεια Αμερική.

Το εργοστάσιο  κατασκευάστηκε το 2014 για να εξυπηρετεί την αγορά μετάδοσης υψηλής τάσης των ΗΠΑ και έχει προσαρμοστεί από τη Nexans για την κατασκευή των υποθαλάσσιων καλωδίων της.

Η Nexans αναμένει να δημιουργήσει 210 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της στο Τσάρλεστον μέχρι το τέλος του 2021.

Το εργοστάσιο θα διαθέτει τερματικό σταθμό για τη φόρτωση των καλωδίων στα πλοία της Nexans που στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε αμερικανικά και διεθνή υπεράκτια αιολικά έργα.

Τα ειδικά σχεδιασμένα πλοία τοποθέτησης καλωδίων της Nexans μπορούν να εγκατασταθούν σε όλα τα βάθη του νερού. Τα πλοία θα εγκαταστήσουν υποθαλάσσια καλώδια που κατασκευάζονται τόσο στο Τσάρλεστον όσο και στο Χάλντεν της Νορβηγίας.

Η Nexans θα παραδώσει υποθαλάσσια καλώδια έως 525kV HVDC και 400kV HVAC, καλύπτοντας όλο το φάσμα των απαραίτητων προϊόντων για καλώδια εξαγωγής για υπεράκτιες και υποθαλάσσιες διασυνδέσεις. Το πρώτο υποθαλάσσιο καλώδιο εξαγωγής υψηλής τάσης που κατασκευάστηκε στο Τσάρλεστον θα παραδοθεί σε υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές του 2022.

Η Nexans υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο με την ενεργειακή εταιρεία της Νέας Αγγλίας Eversource και τον δανικό αιολικό γίγαντα Ørsted για την προμήθεια των πρώτων αμερικανικών υποθαλάσσιων καλωδίων εξαγωγής υψηλής τάσης και μια συμφωνία προτιμώμενου προμηθευτή με την Equinor για τα Empire Wind 1 και 2 της Νέας Υόρκης.

Η Nexans εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει έως και 621 μίλια (1.000 km) καλωδίου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Orsted και της Eversource στη Βόρεια Αμερική έως το 2027.