Τρόπους για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργιας από ανανεώσιμες πηγές αναζητεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα το πλούσιο δυναμικό της χώρας, στην λογική και της εξυπηρέτησης του στόχου για κάλυψη του 20% του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μέχρι το 2020 από αυτές τις μορφές ενέργειας.

Τρόπους για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργιας από ανανεώσιμες πηγές αναζητεί το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα το πλούσιο δυναμικό της χώρας, στην λογική και της εξυπηρέτησης του στόχου για κάλυψη του 20% του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας μέχρι το 2020 από αυτές τις μορφές ενέργειας.

Ήδη ο ΔΕΣΜΗΕ σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα μελετά την δυνατότητα δημιουργίας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στην χώρα μας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν και συγκεκριμένα τεχνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, κατά τις ώρες θερινής αιχμής η αιολική παραγωγή σχεδόν δεν υπάρχει διότι οι ημέρες του καύσωνα συμπίπτουν με τις ημέρες άπνοιας. Επίσης, κατά τις ώρες του νυχτερινού ελαχίστου τυχόν μεγάλη αιολική παραγωγή δημιουργεί την ανάγκη θέσεως εκτός λειτουργίας θερμικών μονάδων βάσεως πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται λόγω της έλλειψης ευελιξίας των μονάδων αυτών

Σε διεθνές επίπεδο, άλλωστε, εξελίσσονται ερευνητικά προγράμματα για την χρησιμοποίηση του υδρογόνου στην προσπάθεια αποθήκευσης ενέργειας, η οποία μπορεί να προστατεύσει ένα σύστημα ηλεκτρισμού από την μεταβλητότητα που συνεπάγεται η εκτεταμένη χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών.

Ένα συνολικότερο στίγμα για τις βασικές επιλγοές της ενεργειακής στρατηγικής που ακολουθεί η χώρα έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας, στο πλαίσιο της απάντησής του σε σχετική επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο κ.Φώλιας επεσήμανε ότι μέσω του Επενδυτικού Νόμου και των δράσεων του ΕΠΑΝ εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 255 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 618 εκατ. €. Παράλληλα εγκρίθηκε η 1η Φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών για την ελληνική επικράτεια, που αφορά στην περίοδο 2007-2010.

Ακόμη, ως βασικό άξονα του ενεργειακού σχεδιασμού προσδιόρισε την εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, ξεκινώντας από το Δημόσιο Τομέα. Ο κ.Φώλιας μάλιστα γνωστοποίησε ότι προωθείται Σχέδιο Νόμου για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων που πρόκειται άμεσα να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σύνταξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης Ενεργειακής

Απόδοσης που περιλαμβάνει σειρά μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε όλους τους τομείς της τελικής κατανάλωσης με στόχο την εξοικονόμηση του 9% της μέσης ετήσιας τελικής κατανάλωσης έως το 2016.
Το energia.gr, μάλιστα, πληροφορείται ότι επίκειται και η υπογραφή μάις τελικής συμφωνίας με την κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, σε συνέχεια του πρωτοκόλλου που υπεγράφη πέρσι τον Νοέμβριο. Αντικείμενό της, η εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων και του δομημένου περιβάλλοντος, τη μείωση του ηλεκτρικού φορτίου αιχμής, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μέσων μεταφοράς σε αστικό επίπεδο, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη χρήση και διαχείριση της ενέργειας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του σχεδιασμού επέκτασης του φυσικού αερίου στο χώρο της διανομής, προωθείται η ίδρυση και λειτουργία τριών νέων ΕΠΑ στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός της Θεσσαλονίκης) και της Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης. Για το σκοπό αυτό σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προετοιμασίας διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στην ίδρυση και λειτουργία των νέων εταιρειών (κατά το πρότυπο των υφιστάμενων ΕΠΑ).

Η εκτίμηση είναι ότι η διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2008, ώστε στις αρχές του 2009 να έχουν συσταθεί και να λειτουργούν οι ΕΠΑ στις νέες περιοχές.
Σύμφωνα με τις μελέτες ανάπτυξης του φυσικού αερίου στις νέες περιοχές, μέσα στην επόμενη 5ετία προβλέπεται να έχει εγκατασταθεί και να λειτουργεί δίκτυο μήκους 1400χλμ για την κάλυψη της αστικής και εμπορικής κατανάλωσης στις μεγάλες πόλεις των περιοχών αυτών.