Άκρως αισιόδοξη παραμένει η Goldman Sachs για τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, βλέποντας τις τιμές στα 100 δολάρια και τη ζήτηση να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 και το 2023, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία άσκησαν ξανά πιέσεις στις τιμές, που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά χθες πτώση άνω του 2%

Ο Ντάμιεν Κούρβαλιν, υπεύθυνος ερευνών για την ενέργεια της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι τιμές να σκαρφαλώσουν στα 100 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου βρισκόταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ προτού εμφανιστεί η νέα μετάλλαξη και συνεπώς η ζήτηση για ταξίδια θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Τόσο η τιμή brent όσο και η τιμή αργού είχαν ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους μήνες, για να επιστρέψουν ξανά στην περιοχή των 70 δολαρίων το βαρέλι εξαιτίας των νέων ανησυχιών για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Ο Κούρβαλιν βασίζει την άποψή του στο γεγονός ότι οι όποιοι περιορισμοί επιβληθούν για τη συγκράτηση της πανδημίας θα αρθούν πολύ γρήγορα. «Ο ίδιος προβλέπει ότι οι τιμές πετρελαίου θα διαμορφωθούν γύρω στα 85 δολάρια το βαρέλι το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιμές θα αυξηθούν από πέντε έως 10 δολάρια από τα σημερινά επίπεδα. 

Τέλος, επισημαίνει ότι ήδη επικρατούν ανησυχίες ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση της ζήτησης, παρότι ο ΟΠΕΚ+ έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από την προγραμματισμένη συνάντησή του στις 4 Ιανουαρίου εάν διαπιστώσει αλλαγές στις προοπτικές της ζήτησης, σύμφωνα με το Reuters. 

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")