Πώς ο «Πράσινος» Ακτιβισμός Κινδυνεύει να Οδηγήσει σε Πετρελαϊκό Σοκ

Πώς ο «Πράσινος» Ακτιβισμός Κινδυνεύει να Οδηγήσει σε Πετρελαϊκό Σοκ
του Julian Lee/Bloomberg Opinion
Δευ, 20 Δεκεμβρίου 2021 - 15:38

Η άποψη την οποία θα εκφράσω δεν θα μου εξασφαλίσει πολλούς φίλους μεταξύ των ιθυνόντων του "πράσινου λόμπι”, ωστόσο ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman έχει δίκιο να προειδοποιεί για μια πιθανή ενεργειακή κρίση που θα προκύψει από την υποχώρηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα. Και να γιατί

Μειωμένες επενδύσεις

Ο πρίγκιπας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, επειδή δεν δαπανώνται αρκετά για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη νέων πόρων. Αυτό συνεπάγεται παραγωγή μικρότερη από 70 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

 

Φυσικά, μιλάει κυρίως από την πλευρά του ιδίου συμφέροντός του. Το βασίλειό του διατηρεί τεράστια αποθέματα πετρελαίου κάτω από την άμμο του και κάτω από τα ρηχά νερά του Αραβοπερσικού Κόλπου - και θέλει να δει μια υγιή αγορά γι’ αυτό το πετρέλαιο τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο η προειδοποίησή του δεν είναι εντελώς ιδιοτελής. Ο πετρελαϊκός πλούτος της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι ανοικτός σε ξένους επενδυτές, επομένως η έκκλησή του για περισσότερες επενδυτικές δαπάνες στοχεύει στην πραγματικότητα στην ενθάρρυνση δυνάμεων ανταγωνιστικών προς το βασίλειό του.

Αυτό χρησιμεύει ως αναγνώριση δύο πραγμάτων: πρώτον, η ανάγκη του κόσμου για προσιτό πετρέλαιο δεν πρόκειται να εξαλειφθεί σύντομα και δεύτερον, παρά τα αποθέματα πετρελαίου της, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να το προμηθεύσει όλο μόνη της.

Ακόμη και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος εσφαλμένα αναφέρεται ότι ζητεί τον τερματισμό των νέων επενδύσεων στην εξόρυξη πετρελαίου, "βλέπει" τη ζήτηση να παραμένει κοντά στα προ-πανδημικά επίπεδα έως το 2030.

Πώς ο
Η ζήτηση για πετρέλαιο έως το 2030 θα κινείται περίπου στο προ πανδημίας επίπεδα

Κίνδυνος

Ακόμη και με τις περιβαλλοντικές πολιτικές οι οποίες είχαν ανακοινωθεί πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 τον Νοέμβριο, ο οργανισμός έβλεπε τη ζήτηση πετρελαίου το 2030 στα 500.000 βαρέλια την ημέρα - μόλις 0,5% κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο.

(η συνέχεια στο capital.gr)