Πολωνία: Μπλόκο στο «Τρελό» Πακέτο της ΕΕ για το Κλίμα Ζητάει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Πολωνία: Μπλόκο στο «Τρελό» Πακέτο της ΕΕ για το Κλίμα Ζητάει ο Υπουργός Δικαιοσύνης
energia.gr
Τετ, 5 Ιανουαρίου 2022 - 13:09

Η Πολωνία πρέπει να απορρίψει το πακέτο της ΕΕ για το κλίμα, και τότε οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθούν κατά 60%, δήλωσε ο Zbigniew Ziobro, υπουργός Δικαιοσύνης και ηγέτης της Solidarna Polska. Εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), του οποίου ηγείται ο Ντόναλντ Τουσκ, είναι υπεύθυνο για την «τρελή πολιτική για το κλίμα» της ΕΕ.

Το Solidarna Polska («Ενωμένη Πολωνία») είναι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

«Η Πολωνία πρέπει να απορρίψει το πακέτο της ΕΕ για το κλίμα, τότε οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν κατά 60%. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, είναι υπεύθυνο για την τρελή πολιτική της ΕΕ για το κλίμα», έγραψε ο Ziobro στο Twitter.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ziobro ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να υποβάλει αίτηση στις αρχές του κόμματός του για να εγκρίνουν ψήφισμα αποχώρησης της Πολωνίας από το πακέτο της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια («Fit for 55»).

«Ως αρχηγός της Solidarna Polska, θα υποβάλω αίτηση στις καταστατικές αρχές του κόμματος μετά τα Χριστούγεννα για να εγκρίνουν ψήφισμα σχετικά με την αποχώρηση της Πολωνίας από αυτό το παράλογο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνει τρελές διαστάσεις – το πακέτο για το κλίμα και την ενέργεια», δήλωσε στη συνέχεια ο Ziobro κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Ο Ziobro δεν διευκρίνισε, ωστόσο, τι προτείνει το κόμμα του ώστε η κυβέρνηση να μπλοκάρει το πακέτο, καθώς η Πολωνία πιθανότατα θα δυσκολευόταν να βρει αρκετή υποστήριξη μεταξύ άλλων χωρών για να αντιταχθεί στο σχέδιο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κάτω βουλή (Sejm) ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο καλούσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλουν το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS) και να λάβουν μέτρα για την μεταρρύθμισή του. Μια εβδομάδα αργότερα, ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki παρουσίασε αυτά τα αιτήματα σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.