Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ: Ο Nord Stream 2 Μπορεί να Χρησιμοποιηθεί ως Σημαντικός Μοχλός Πίεσης Κατά της Ρωσίας

Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ: Ο Nord Stream 2 Μπορεί να Χρησιμοποιηθεί ως Σημαντικός Μοχλός Πίεσης Κατά της Ρωσίας
energia.gr
Τετ, 5 Ιανουαρίου 2022 - 13:36

Η Ρωσία θα χάσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια εάν εγκαταλειφθεί ένα έργο αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη Γερμανία - και αυτή η απειλή είναι κάτι που η Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πιέσει τη Μόσχα, σύμφωνα με πρώην γερμανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ. "Πιστεύω ότι ο αγωγός αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό στοιχείο μόχλευσης για εμάς, εάν τον χειριστούμε έξυπνα", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

 

Ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία που θα μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο, εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές. Είναι αμφιλεγόμενο γιατί παρακάμπτει χώρες όπως η Ουκρανία και η Πολωνία, οι οποίες αντιτίθενται σθεναρά, και το έργο έχει παγιδευτεί σε γεωπολιτική συζήτηση.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν θορυβηθεί από τη συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας, με πολλούς ειδικούς να φοβούνται ότι η Μόσχα θα εισβάλει στη γείτονά της.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν ότι ο αγωγός θα πρέπει να προστεθεί σε μια λίστα πιθανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.