Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις τους, οι Πολωνοί ανθρακωρύχοι καθόρισαν ένα πρόγραμμα για περαιτέρω διαδηλώσεις. Στις 12 και 13 Ιανουαρίου έχουν κηρύξει απεργία. Ανακοίνωσαν επίσης αποκλεισμό της θαλάσσιας μεταφοράς άνθρακα από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι νεωτέρας. Οι απεργοί συναντήθηκαν με τη διοίκηση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Polish Mining Group (PGG) την περασμένη Τρίτη.

Ωστόσο, οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο. Μια άλλη απόπειρα συνομιλιών, αυτή τη φορά με διαμεσολαβητή, έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου. Ο κατάλογος των συνδικάτων που απεργούν είναι μακρύς και στους διαδηλωτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της εταιρείας εξόρυξης «Solidarność», του Συνδικάτου Μεταλλείων στην Πολωνία και του Συνδικάτου Kadra.

Οι ανθρακωρύχοι απαιτούν επιπλέον χρήματα από υπερωρίες που κέρδισαν από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ανάγκη για υπερωρίες οφειλόταν στη μεγάλη ζήτηση άνθρακα για πολωνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Οι ανθρακωρύχοι θέλουν επίσης αύξηση του μέσου μισθού – από 7,8 σε 8,2 χιλιάδες PLN μεικτά, ωστόσο ο όμιλος PGG δεν είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το κόστος υλοποίησης των μισθολογικών αιτημάτων του συνδικάτου ανέρχεται σε περίπου 130-140 εκατομμύρια PLN.

Μια πιθανή αναστολή της παροχής άνθρακα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής στην Πολωνία. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, Piotr Pyzik, δήλωσε ανοιχτά ότι οι απεργοί διαδηλωτές «παίζουν με την ενεργειακή ασφάλεια».

Οι πολωνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις άνθρακα. Στα μέσα Δεκεμβρίου, το Ρυθμιστικό Γραφείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι πολλά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής ανέφεραν ελλείψεις πρώτων υλών – συμπεριλαμβανομένων δύο μεγαλύτερων ενεργειακών συγκροτημάτων που βασίζονται σε λιθάνθρακα, σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στο Opole και στο Kozienice.

euracriv.gr