Ένα νέο σύστημα επιστροφής για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης των κενών δοχείων ποτών ξεκίνησε στη Σλοβακία το Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2022.  Το σύστημα επιστροφής συσκευασιών της Σλοβακίας έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη ρύπανση από τις συσκευασίες ποτών και να εκπληρώσει τους στόχους της ΕΕ για τη συλλογή πλαστικών μπουκαλιών .

Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δοχεία ποτών πωλούνται κάθε χρόνο στη Σλοβακία. Η χώρα επιδιώκει να συλλέξει τουλάχιστον το 60% των επιλέξιμων εμπορευματοκιβωτίων για ανακύκλωση έως το τέλος του 2022 και το 90% έως το 2025. Αυτό θα έθετε τη Σλοβακία τέσσερα χρόνια μπροστά από τους στόχους της Οδηγίας για τα Πλαστικά Μίας Χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαιτεί από κάθε μέλος να συλλέγει χωριστά το 90% των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης έως το 2029.

Τα συστήματα επιστροφής λειτουργούν προσθέτοντας μια προκαταβολή πάνω από την τιμή ενός ποτού –όπως αυτά σε πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και δοχεία αλουμινίου– η οποία επιστρέφεται στον καταναλωτή όταν επιστρέψει το άδειο μπουκάλι ή το κουτί για ανακύκλωση. Ως εκ τούτου, είναι σαν να αγοράζετε το ποτό, αλλά να δανείζεστε το δοχείο. Αυτά τα προγράμματα είναι επίσης γνωστά ως συστήματα κατάθεσης εμπορευματοκιβωτίων ή λογαριασμοί φιαλών και συνήθως καθορίζονται μέσω νομοθεσίας που εγκρίνεται από τις πολιτειακές ή εθνικές κυβερνήσεις.

Το σύστημα επιστροφήςστη Σλοβακία θα χρησιμοποιεί μια υποδομή «επιστροφής στη λιανική», σύμφωνα με την οποία τα δοχεία επιστρέφονται για ανακύκλωση στα παντοπωλεία που πωλούν συνήθως ποτά. Το σύστημα κατάθεσής τους θα εγκαταστήσει περίπου 1700 μηχανήματα αυτόματης πώλησης αντίστροφης πώλησης – ένας αυτοματοποιημένος τρόπος συλλογής, ταξινόμησης και διαχείρισης της επιστροφής χρησιμοποιημένων δοχείων ποτών – και υποχρεωτικών και εθελοντικών σημείων συλλογής σε περίπου 2000 καταστήματα στη Σλοβακία. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 86% των ανθρώπων στη Σλοβακία ήταν θετικοί στην τοπική νομοθεσία για το σύστημα επιστροφής συσκευασιών.