Η κυβέρνηση της σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης [Republika Srpska (RS)] υπέγραψε σύμβαση με κινέζο επενδυτή για την κατασκευή ενός ακόμη υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Trebišnjica στην ανατολική Ερζεγοβίνη, παρόλο που το έργο αποτελεί οικολογικό κίνδυνο που θα μπορούσε να απειλήσει σοβαρά τον ποταμό Neretva

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η RS θα εγγυηθεί δάνειο ύψους 190 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας Dabar ισχύος 159 μεγαβάτ.

Το κινεζικό δάνειο θα κάλυπτε το 60% του κόστους κατασκευής, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Hidroelektrane na Trebišnjici (HET).

Ο όμιλος China Energy Gezhouba Group αναμένεται να εκτελέσει το έργο βάσει σύμβασης που υπεγράφη με την κυβέρνηση της RS το 2020.

Το όλο έργο αμφισβητείται επειδή η ανακατεύθυνση των φυσικών υδάτινων οδών θα μείωνε τη ροή του νερού στον ποταμό Neretva, ο οποίος διέρχεται από την Κροατία και ήδη δέχεται υπερβολικές ποσότητες θαλασσινού νερού από την Αδριατική – απειλώντας την επιβίωση της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή, καθώς και τις γεωργικές δραστηριότητες που εξαρτώνται από τον ποταμό.

Μια κινεζική εταιρεία κατασκευάζει επίσης τον νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην Τούζλα στην Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

(από euractiv.gr)