Γερμανία: Ο Νέος Ομοσπονδιακός Καγκελάριος σε Πορεία Σύγκρουσης με Υπουργούς των Πρασίνων

Γερμανία: Ο Νέος Ομοσπονδιακός Καγκελάριος σε Πορεία Σύγκρουσης με Υπουργούς των Πρασίνων
του N. Peter Kramer, EU correspondent
Σαβ, 8 Ιανουαρίου 2022 - 08:35

Οι ηγέτες των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ κατάφεραν να αναλάβουν σημαντική θέση στη γερμανική κυβέρνηση

Οι ηγέτες των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ κατάφεραν να αναλάβουν σημαντική θέση στη γερμανική κυβέρνηση. Έχουν αναλάβει αντίστοιχα ως υπουργός Εξωτερικών και ως υπουργός Οικονομίας στο υπουργικό συμβούλιο του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, διαδόχου της Άνγκελα Μέρκελ.

Καθώς οι Πράσινοι έχουν υπάρξει ηχηροί υποστηρικτές μιας σκληρής στάσης απέναντι στη Ρωσία, η Μπέρμποκ υποσχέθηκε «σκληρές διπλωματικές και οικονομικές επιπτώσεις» σε περίπτωση που η Ρωσία παρέμβει στην Ουκρανία. Φαίνεται όμως ότι ο Σολτς θέλει να αναλάβει ο ίδιος το θέμα, που σημαίνει ότι η υπουργός Εξωτερικών πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω - μιας και οι δυο τους έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις επί του θέματος. Ο Σολτς έχει κάνει σχόλια που υποδηλώνουν ότι θέλει να πάρει βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στα χέρια του. Ερωτηθείς εάν η Μπέρμποκ ελέγχει την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, ο Σολτς είχε πει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης «ξεκινούν από τον καγκελάριο».

Ο Χάμπεκ έχει εκφράσει δημοσίως απόψεις για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Ο Σολτς από την πλευρά του, έχει αποκαλέσει τον Nord Stream 2 ως «ιδιωτική υπόθεση» που δεν πρέπει να παίρνει πολιτικές διαστάσεις. Με την κίνησή του να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο του θέματος, ο Σολτς φαίνεται να προσπαθεί να ελέγξει τη στάση των Πρασίνων και σε αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Σολτς αναζητά μια «νέα αρχή» για την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας, ενώ ενδέχεται να σχεδιάζει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Σολτς, Γενς Πλότνερ, θα συναντηθεί σύντομα με τους Ρώσους και Γάλλους ομολόγους του - όπως δήλωσε πρόσφατα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

(από europeanbusiness.gr)