Τσεχία: Η Νέα Κυβέρνηση Θέλει να Καταργήσει Σταδιακά τον Άνθρακα στην Παραγωγή Ενέργειας έως το 2033

Τσεχία: Η Νέα Κυβέρνηση Θέλει να Καταργήσει Σταδιακά τον Άνθρακα στην Παραγωγή Ενέργειας έως το 2033
energia.gr
Δευ, 10 Ιανουαρίου 2022 - 11:13

Η νέα τσεχική κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας έως το 2033, αυξάνοντας παράλληλα την εξάρτηση της χώρας από πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με το πρόγραμμα πολιτικής της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παράγουν

σήμερα σχεδόν το 50% της συνολικής τσεχικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θα δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη περιοχών άνθρακα ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το έτος 2033», δήλωσε η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του συντηρητικού πρωθυπουργού Petr Fiala.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, με επικεφαλής τον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο Andrej Babis, δεν είχε εγκρίνει κανέναν στόχο για τη διακοπή της χρήσης άνθρακα, αλλά το συμβουλευτικό της όργανο είχε συστήσει το 2038, ένα σχέδιο που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είπαν ότι δεν ήταν αρκετά φιλόδοξο.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δήλωσαν την Παρασκευή ότι το 2033 εξακολουθεί να είναι μια αδικαιολόγητα καθυστερημένη ημερομηνία.

«Η τσεχική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η κλιματική επιστήμη μας λέει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να καταργήσουν σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030», δήλωσε ο Mahi Sideridou, διευθύνων σύμβουλος της Europe Beyond Coal. «Πρέπει να επιταχύνει το σχέδιο».

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζει να εξαρτηθεί περισσότερο από την πυρηνική ενέργεια, την οποία η γειτονική Γερμανία αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά έως το τέλος του 2022.