Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) ανακοίνωσε ότι έχει παράσχει μακροπρόθεσμο δάνειο 90 εκατομμυρίων ευρώ (101,8 εκατ. δολ.) στον ρουμανικό προμηθευτή και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας Electrica Group για την αναβάθμιση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη έξυπνων μετρητών και την επιτάχυνση της σύνδεσης των ΑΠΕ στο δίκτυο

Η νέα επένδυση θα συνδέσει περισσότερους από 180.000 νέους πελάτες στο δίκτυο, θα αυξήσει τη χωρητικότητα του δικτύου και θα βελτιώσει την αξιοπιστία και την ποιότητα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε η ΕΙΒ σε δελτίο τύπου στις 5 Ιανουαρίου.

«Η τελευταία χρηματοδότηση 90 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με την Electrica αντικατοπτρίζει την ταχεία πρόοδο της πρωτοβουλίας μετασχηματισμού και την κοινή δέσμευση της ΕΙΒ και της Electrica να προωθήσουν την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΙΒ, αρμόδιος για τις δραστηριότητες ενέργειας και δανεισμού στη Ρουμανία, Κρίστιαν Κέττελ- Τόμσεν.

Το 15ετές δάνειο χορηγήθηκε στη Distribuie Energie Electrica Romania (DEER), θυγατρική του Ομίλου Electrica. Το δάνειο αντιπροσωπεύει το δεύτερο μέρος της στήριξης της ΕΙΒ, ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ για το επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής υποδομής της Electrica, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, που στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του τοπικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη μείωση των απωλειών ισχύος και στη βελτίωση της συνολικής αξιοπιστίας του δικτύου.

«Η πρόσφατη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα επιτρέψει στην Electrica να αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα περιουσιακά στοιχεία της, να καλύψουμε καλύτερα τις ενεργειακές ανάγκες των 3,8 εκατομμυρίων πελατών μας μέσω της ανάπτυξης προηγμένων μετρητών και να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση στη Ρουμανία», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Electrica, Corina Popescu.