IEEFA: Η Κατάργηση του Άνθρακα έως το 2030 θα Εξοικονομήσει Τουλάχιστον €141 δισ., για τους Πολωνούς Φορολογούμενους

IEEFA: Η Κατάργηση του Άνθρακα έως το 2030 θα Εξοικονομήσει Τουλάχιστον €141 δισ.,  για τους Πολωνούς Φορολογούμενους
energia.gr
Τρι, 11 Ιανουαρίου 2022 - 11:35

Η εξάρτηση της Πολωνίας από τον άνθρακα κοστίζει ακριβά στους Πολωνούς φορολογούμενους, αλλά η πολωνική κυβέρνηση παραμένει απρόθυμη να στραφεί σε καθαρές πηγές ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης. «Εάν επιτευχθεί σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα επιτρέψει

στην Πολωνία να κατασκευάσει διπλάσια παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι προβλέπεται επί του παρόντος στο πλαίσιο του PEP2040», δήλωσε η Mihaela Grubišić Šeba, αναλύτρια ενεργειακής χρηματοδότησης της IEEFA και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της IEEFA, η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030 θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 141 δισεκατομμύρια ευρώ για τους Πολωνούς φορολογούμενους και θα βοηθούσε την Πολωνία να απομακρυνθεί από ένα από τα πιο ρυπογόνα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος -πλησιάζοντας ή και ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ- εάν αυξηθούν οι τιμές του άνθρακα και η Πολωνία δεν καταφέρει να αποσύρει τα εργοστάσιά της.

Επί του παρόντος, η Πολωνία είναι η πιο εξαρτώμενη από τον άνθρακα χώρα στην ΕΕ, που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα για το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2020, ήταν υπεύθυνη για σχεδόν το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στην ΕΕ.

 

Τον Δεκέμβριο του 2020, τέθηκε ένας νέος δεσμευτικός στόχος σε όλες τις χώρες της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Υπό το πρίσμα του νέου στόχου, τρεις από τις μερικώς κρατικές εταιρείες της Πολωνίας δήλωσαν σχέδια για μεταβίβαση των λανθάνοντων περιουσιακών στοιχείων άνθρακα σε μια εθνική υπηρεσία ενεργειακής ασφάλειας που θα δημιουργηθεί σύντομα.

«Η PGE, η Tauron και η Enea σχεδιάζουν να μεταφέρουν τα λανθάνοντα περιουσιακά τους στοιχεία το 2022, αλλά η μεταβίβαση δεν έχει οικονομική λογική, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο κόστος του άνθρακα», δήλωσε ο Arjun Flora, διευθυντής μελετών ενεργειακής χρηματοδότησης της IEEFA Ευρώπης και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή η στρατηγική φαίνεται να είναι μια επανάληψη ενός κρατικού σχεδίου διάσωσης του 2016 που εφαρμόστηκε στην πολωνική μεταλλευτική βιομηχανία και οι απλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν το λογαριασμό».

Το PEP2040, ένας οδικός χάρτης για το ενεργειακό μέλλον της Πολωνίας, περιλαμβάνει ένα μεταβατικό σχέδιο για τις περιοχές άνθρακα, ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και νέα υπεράκτια αιολικά έργα. Σύμφωνα με την IEEFA, το κόστος του έργου θα μπορούσε να καλυφθεί πλήρως από το υπερβολικό κόστος που προέκυψε από την επέκταση της ενέργειας από άνθρακα.

«Ευνοϊκές συνθήκες που διευκολύνουν τις διαδικασίες απαλλαγής από τις ανθρακούχες πηγές στην Πολωνία είναι η απαξίωση των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων, οι επενδύσεις των καταναλωτών σε ηλιακά φωτοβολταϊκά και η ταχεία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Grubišić Šeba.