Την ενοποίηση των επιμέρους εταιρειών αιολικών πάρκων δρομολογεί ο όμιλος της Ελλ. Τεχνοδομικής, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει τις σχετικές δραστηριότητες υπό έναν φορέα. Ηδη, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και οι εν λόγω εταιρείες (Αιολική Πανείου Α.Ε., Τέρπανδρος Αιολικά Πάρκα Α.Ε. και Αιολική Αντίσσας Α.Ε) -εξαιρείται η Ηλέκτωρ, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα- θα ενταχθούν στην εταιρεία «Τετράπολις», η οποία εκμεταλλεύεται αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά.


Την ενοποίηση των επιμέρους εταιρειών αιολικών πάρκων δρομολογεί ο όμιλος της Ελλ. Τεχνοδομικής, σε μία προσπάθεια να συγκεντρώσει τις σχετικές δραστηριότητες υπό έναν φορέα. Ηδη, οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και οι εν λόγω εταιρείες (Αιολική Πανείου Α.Ε., Τέρπανδρος Αιολικά Πάρκα Α.Ε. και Αιολική Αντίσσας Α.Ε) -εξαιρείται η Ηλέκτωρ, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα- θα ενταχθούν στην εταιρεία «Τετράπολις», η οποία εκμεταλλεύεται αιολικό πάρκο στην Κεφαλονιά. Η τελευταία πρόκειται εν συνεχεία να μετονομαστεί, με μία από τις σκέψεις να είναι η ονομασία ΕΛΤΕΧ Wind. Στο απώτερο μέλλον, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί και η εισαγωγή του νέου φορέα στο Χ.Α. (προς τα τέλη του έτους, ή τις αρχές του 2009), σκέψη η οποία υπάρχει και για την Ηλέκτωρ, η οποία εκτός από τα αιολικά πάρκα, αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και στην διαχείριση απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΕΛΤΕΧ με την ενοποίηση αυτή θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η χρηματοοικονομική βελτιστοποίηση του Ομίλου.

Η αδειοδότηση

«Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτήν την περίοδο στην αγορά των ΑΠΕ και ιδίως στα αιολικά πάρκα είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης. Ευελπιστούμε ότι με το νέο χωροταξικό, που θα καθορίζει συγκεκριμένες χρήσεις, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν» τονίζει στην «Κ», ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελλ. Τεχνοδομικής. Ηδη, άλλωστε με το νέο χωροταξικό, αναμένεται να «αποδεσμευτούν» περί τα 80 MW αιολικών πάρκων, για τη λειτουργία των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές εργασίες. Στο τέλος του 2007, ο όμιλος διέθετε περί τα 30MW εγκατεστημένων αιολικών πάρκων, μέγεθος που έως το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται να προσεγγίσει τα 160 MW. Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα σχέδια για το μέλλον, καθώς η εταιρεία, σε σχετική της παρουσίαση εκτιμά ότι έως τα τέλη του 2009, θα έχει εγκατεστημένα και λειτουργούντα αιολικά πάρκα ισχύος σχεδόν 200 MW. Μέχρι δε το 2012 ο όμιλος εκτιμά ότι σε στάδιο κατασκευής ή λειτουργίας θα βρίσκονται περί τα 600 MW. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης, προωθείται και η επέκταση στο εξωτερικό, με έμφαση στην Πολωνία, με την οποία ήδη υφίσταται συμφωνία για 200 MW, αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία. Η σχετική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα μιας και για κάθε MW, η εταιρεία εισπράττει έσοδα 200.000-225.000 ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικού κέρδους (EBITDA) κυμαίνεται μεταξύ 75% και 80%.

Αγορά μετοχών

Είναι φανερό ότι όλες οι υγιείς κατασκευαστικές εταιρείες όπως και η ΕΛΤΕΧ το τελευταίο διάστημα προβαίνουν διαρκώς σε αγορές μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων τους με σκοπό να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά απ’ αυτά που μέχρι στιγμής ελέγχουν. Η αλήθεια είναι ότι λόγω της πτώσης στις τιμές των μετοχών και παράλληλα την δημιουργία ισχυρών προσδοκιών αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση αυτών των ποσοστών. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι από τις αρχές του έτους οι επικεφαλείς της Ελληνικής Τεχνοδομικής αυξάνουν σταδιακά τα ποσοστά συμμετοχής τους, προχωρώντας σχεδόν σε καθημερινές αγορές μετοχών.

(Πηγή: Καθημερινή)