Προς μια νέα δεύτερη παράταση του «Εξοικονομώ» προσανατολίζεται η κυβέρνηση, πιθανώς έως και τα τέλη του μήνα. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε δοθεί η πρώτη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων του προγράμματος έως τις 15 Φεβρουαρίου (σ.σ.  η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν  η  31η  Ιανουαρίου).  Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθεί νέα απόφαση ώστε να δοθεί εκ νέου κι άλλο χρονικό περιθώριο. Όπως αναφέρουν πηγές του τεχνικού κόσμου, το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο ώστε το τελευταίο διάστημα  «κρασάρει» το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο 

 

Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεννόηση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έχει αποφασίσει να δώσει παράταση στο πρόγραμμα προκειμένου να μην ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στον   ιστότοπο του buildingcert.gr  του ΥΠΕΝ έχει αναρτηθεί η εξής αναφορά: «H διαχειριστική ικανότητα του buildingcert.gr έχει αποκατασταθεί μετά την πρόσφατη διακοπή ηλεκτροδότησης των υποδομών του συστήματος. Τη δεύτερη ημέρα από την επανεκκίνηση του συστήματος, δηλαδή την 27η Ιανουαρίου, παρατηρήθηκε η μέγιστη ημερήσια έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης), τα οποία ανήλθαν στα 1.823. Από τις 10.12.2021 που το buildingcert.gr άρχισε να εκδίδει ΠΕΑ για το «Εξοικονομώ 2021» (το «Εξοικονομώ 2021» άρχισε να δέχεται αιτήσεις στις 13.12.2021) μέχρι και σήμερα (2.2.2022, ώρα 16.59), έχουν εκδοθεί συνολικά 48.640 ΠΕΑ. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας και εργαζόμαστε για την ανταπόκριση του συστήματος στις συνθήκες υπεραπασχόλησης που έχουν προκληθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 25 Ιανουαρίου δεν εκδόθηκε κανένα ΠΕΑ καθώς το σύστημα είχε «πέσει», ενώ τις επόμενες ημέρες η ιστοσελίδα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα _ π.χ. κολλούσε, δεν αποθήκευε δεδομένα κ.ά.  _ οπότε ελάχιστοι ήταν οι μηχανικοί που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ένα  πρώτο ΠΕΑ αποτελεί προαπαιτούμενο για την  υποβολή αίτησης σε όλα τα «Εξοικονομώ»  καθώς βάσει της ενεργειακής «εικόνας» ενός κτιρίου πριν υπαχθεί στο πρόγραμμα προκύπτουν και οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να τεκμηριωθεί η εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει στο ακίνητο μετά τα έργα, με ένα τελικό ΠΕΑ.   Όμως το  buildingcert.gr δεν μπορεί να «σηκώσει» την αυξημένη ζήτηση για πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης καθώς είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το πολύ περί τα 1.000 ΠΕΑ ανά ημέρα.  Ωστόσο, όπως διαφαίνεται και από την ανάρτηση του ΥΠΕΝ στην ιστοσελίδα του, υπήρξαν ημέρες με σχεδόν διπλάσια ζήτηση.  Μάλιστα, το εξαήμερο 26-31 Ιανουαρίου εκδόθηκαν 6.267 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης.

Πάντως, σε αντίθεση με τα προβλήματα του buildingcert.gr, τα οποία σε συνεννόηση των συναρμόδιων υπηρεσιών αναμένεται να ομαλοποιηθούν,   η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Εξοικονομώ» λειτουργεί δίχως κωλύματα παρά τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων που δέχεται.    

Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι εξαιρετικά αυξημένο με τις οριστικές αιτήσεις καθώς και εκείνες που είναι ακόμη ανοιχτές να ξεπερνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις   70.000 .  Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών, με δεδομένο ωστόσο το τεράστιο ενδιαφέρον, αναζητούνται έξτρα κονδύλια προκειμένου να καλυφθούν όσες περισσότερες κατοικίες  θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής. Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.